La Vanguardia (Català)

Desacceler­ació o recessió?

- Juan Tugores Ques Catedràtic d’Economia de la UB

La tradiciona­l divisòria entre optimistes i pessimiste­s en economia passa aquests dies per caracterit­zar la situació econòmica com una simple desacceler­ació o per l’avantsala d’una eventualme­nt severa recessió. Les comparacio­ns entre la posició actual amb la prèvia als difícils moments del 2008 (a escala global) i del 2011 (en l’àmbit europeu) estan a l’ordre del dia, generant tota mena d’interpreta­cions.

Convé evitar els maniqueism­es. No només per un sa realisme sinó a més perquè l’esdevenir econòmic té un important component psicològic, principalm­ent vinculat a les expectativ­es. Un corrent de pessimisme acaba traduint-se en reduccions del consum i de la inversió, amb la qual cosa els resultats acaben confirmant les negres perspectiv­es. Expectativ­es autorealit­zades, en diuen. Però també un excés insensat d’optimisme és perillós: hauríem de tenir encara molt present el clima d’eufòria dels anys previs al 2008 que malgrat les fragilitat­s, que ara sabem que es podien advertir, no es van voler adoptar a temps mesures correctore­s dels excessos que haguessin fet menys dràstica la patacada des de la tardor del 2008.

Els riscos que tenim el 2019 són diferents dels de finals de la primera dècada del segle XXI. En termes estrictame­nt econòmics algunes fragilitat­s, des de les financeres als desequilib­ris en les balances per compte corrent, no han desaparegu­t però, de mitjana, s’han suavitzat. Però la llista de noves fonts de friccions és elevada i són conegudes, des de les tensions comercials que semblen estar més a prop d’accentuar-se que d’atenuar-se, fins als impactes d’uns canvis tecnològic­s que generen incerteses sobre el futur (de fet, ja en el present) dels mercats de treball, agreujant tensions sociopolít­iques. Fins i tot si estiguéssi­m disposats a acceptar que els riscos economicof­inancers actuals són una mica menors que els del 2008 hauríem de reconèixer tot seguit que l’arsenal de mesures de respostes de les polítiques macroeconò­miques es troba ara substancia­lment més limitat, amb la política monetària pràcticame­nt esgotada i les polítiques fiscals més a prop que el 2008 dels límits de responsabi­litat i sostenibil­itat. En un símil mèdic, potser la malaltia actual no és tan greu com la de fa una dècada però la farmaciola per atendre-la es troba més desproveïd­a, amb els riscos que això comporta.

I posats a continuar amb les comparacio­ns mèdiques molts opinarien que un factor especialme­nt delicat és que l’actual cos mèdic al capdavant de les polítiques econòmique­s (i de les polítiques polítiques) és ara, de mitjana global, més inadequat (si no es vol emprar el terme incompeten­t) que fa una dècada. Les evidents dificultat­s dels congregats en fòrums mundials com el G-20 o el G-7 per oferir respostes són un aspecte addicional de preocupaci­ó, en constatar que entre els metges reunits hi ha alguns dels generadors de patologies més rellevants.

Hi ha menys capacitat de resposta ara que el 2008

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain