La Vanguardia (Català)

Cellnex compra 8.300 torres al Regne Unit a les portes del Brexit

L’operació, que es tancarà l’any vinent, s’eleva a 2.200 milions d’euros

- EDUARDO MAGALLÓN

Cellnex va anunciar ahir la compra de 8.300 torres de telecomuni­cacions al Regne Unit a les portes del Brexit. L’operació consisteix en la compra de l’empresa Arqiva per 2.000 milions de lliures (2.200 milions d’euros). La companyia que dirigeix Tobías Martínez ha tancat l’operació amb una asseguranç­a sobre els tipus de canvi per cobrir possibles vaivens de les divises en les properes setmanes a partir de la sortida oficial del Regne Unit de la Unió Europea.

La compra anunciada ahir es tancarà al llarg del segon semestre del 2020, quan el Brexit estarà completat. Per finançar l’operació, el consell de l’empresa gestora d’infraestru­ctures va aprovar una ampliació

L’empresa aprova una nova ampliació de capital per import de 2.500 milions d’euros

de capital per valor de 2.500 milions d’euros. El principal accionista Connect (on participa la família Benetton i els fons sobirans d’Abu Dhabi i Singapur) s’han compromès a participar en l’ampliació. Connect controla un 29,9% del capital. La compra es finançarà amb un crèdit sindicat i amb l’esmentada ampliació de capital.

És la segona vegada que l’empresa “demana” diners al mercat per apuntalar el seu creixement l’any en curs. Al març ja va realitzar una altra ampliació per valor de 1.200 milions d’euros que va ser àmpliament subscrita pels inversors.

Amb l’adquisició dels actius d’Arqiva, el mercat britànic passarà a ser el tercer en importànci­a amb més 9.100 torres, per davant d’Espanya, on l’empresa gestiona 8.832 emplaçamen­ts. El primer país per importànci­a per a Cellnex és Itàlia (amb 14.230 torres) seguit de França amb 13.450 instal·lacions.

Un cop que estiguin completats tots els acords anunciats, el 82% dels ingressos de Cellnex es generaran fora del mercat espanyol. Des que va sortir a borsa l’empresa el 2015 i es va escindir d’Abertis, la companyia ha invertit 10.800 milions en la compra o adquisició de diverses infraestru­ctures de telecomuni­cacions a set països.

El paquet adquirit a Arqiva implica 7.400 emplaçamen­ts i els drets de comerciali­tzació de 900 més. Les instal·lacions es troben repartides per tot el Regne Unit. L’acord inclou les concession­s per a l’ús del mobiliari urbà per al desplegame­nt d’infraestru­ctures de telecomuni­cacions en 14 districtes de Londres. El futur de la connectivi­tat passa per la instal·lacions de petites antenes al mobiliari urbà per fer arribar la banda ampla 5G als clients. Amb la compra al Regne Unit, el resultat brut en termes d’ebitda s’incrementa­rà en 170 milions.

Addicional­ment, el juny passat Cellnex va anunciar l’adquisició dels drets d’explotació i comerciali­tzació de 220 torres més de gran altura de BT (British Telecom).

Després de l’operació Cellnex, amb més de 53.000 instal·lacions de telecomuni­cacions a set països europeus, se situa com la segona empresa del món del sector, només superada per American Tower.

 ?? LV ?? L’empresa ja és la segona del món al sector de les infraestru­ctures de telecomuni­cacions
LV L’empresa ja és la segona del món al sector de les infraestru­ctures de telecomuni­cacions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain