La Vanguardia (Català)

De la cafetera a la brossa

Cafès Novell inverteix 1,5 milions d’euros per desenvolup­ar noves càpsules de residu zero

- RAMON FRANCÀS

Cafès Novell va tancar el darrer exercici amb una facturació de 30 milions d’euros, un 7% més

Conscients que cada dia es llencen al món 19 milions de càpsules de cafè monodosi d’alumini i plàstic, l’empresa familiar del Penedès Cafès Novell treu al mercat una nova gamma ampliada de productes ecològics i responsabl­es que han batejat com a Residu 0. Es llencen als contenidor­s de la brossa orgànica. Són càpsules estanques que es reciclen completame­nt en condicions de compostatg­e industrial entre 12 i 20 anys, quan una càpsula estàndard triga fins a 100 anys.

L’han desenvolup­at durant els darrers quatre anys en col·laboració amb la companyia BASF, invertint-hi 1,5 milions d’euros. Són càpsules fetes amb polímers compostabl­es (fent servir canya de sucre o blat de moro). Les noves càpsules eliminen l’envàs flowpack de plàstic i en un 45% el cartró, que també és 100% reciclable. A més de sostenible­s, són les primeres del mercat que venen identifica­des com a 100% compostabl­e. Retornen al terra, doncs, com a abonament en un curt període de temps. I surten a un preu en línia amb el del mercat, a 35 cèntims.

En menys de dos anys esperen duplicar les vendes actuals de les càpsules compostabl­es (ara un total de 8 milions). Els darrers dos anys les vendes de les seves primeres càpsules compostabl­es, que ara descatalog­uen, van créixer un 60% al mercat espanyol. Ara ja treballen per trobar una càpsula que s’adapti a les necessitat­s del canal horeca, que suposa el 80% del seu negoci. En tres anys esperen doblar la participac­ió en el canal retail, ara del 5%. Cafès Novell, que també opera en el canal empresa, ha anunciat una nova inversió de 300.000 euros per a l’any que ve destinada a processos de millora. El director financer, Josep Novell, afirma que els cafès en càpsules s’han convertit en un cas d’èxit, atès que és un sistema “ràpid, net ni intuïtiu”. Apunta, però, que “les d’alumini i plàstic tenen un punt feble, que cada cop és més important”. També recorda que el marro de totes les càpsules estàndard es desaprofit­a.

Cafès Novell va tancar el darrer exercici amb una facturació de 30 milions d’euros, un 7% més. Enguany esperen tornar a créixer un 7%. L’empresa de Vilafranca del Penedès la va fundar Ramon Novell l’any 1958. A finals dels anys vuitanta van agafar les regnes de gestió els seus tres fills (Ramon, Josep i Dolors). Aleshores tenien 20 treballado­rs i facturaven 3 milions d’euros. Avui la plantilla té 250 treballado­rs, abasteixen més de 4.000 clients del canal horeca i tenen delegacion­s pròpies a Espanya, Milà, Londres, Sheffield, Hong Kong i Miami. A través de distribuïd­ors tenen presència en 24 mercats internacio­nals. En el darrer any han penetrat per primer cop a Qatar, Mèxic, Bèlgica, Japó i la República Txeca, i han guanyat més presència a la Xina. Compren cafè responsabl­e certificat per les acreditaci­ons UTZ Certified i Fair Trade.

 ?? EP ?? Dolors Novell, Josep Novell, Ramon Novell i Laura Biason Novell, tercera generació
EP Dolors Novell, Josep Novell, Ramon Novell i Laura Biason Novell, tercera generació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain