La Vanguardia (Català)

TURQUIA BOMBARDEJA ELS KURDS A SÍRIA

La UE, contra l’ofensiva, mentre l’Iran i Rússia demanen contenció

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

La població fuig de Ras al-Ain, poble del nord de Síria atacat per l’aviació turca.

La UE insta a aturar l’ofensiva, mentre l’Iran, Rússia i l’OTAN demanen contenció

L’exèrcit dels Estats Units no interferei­x en l’avanç de les tropes turques

El Brollador de Pau va començar a vessar bombes a les quatre de la tarda. Aquest és el xocant nom amb què Turquia ha batejat la seva tercera campanya al nord de Síria, en la mateixa línia de l’operació Ram d’Olivera amb què va prendre Afrín fa un any i mig. El president Recep Tayyip Erdogan va revelar amb un tuit el nom i l’inici de l’operació, que va defensar “per impedir la creació d’un corredor del terror a la nostra frontera sud”.

De moment, el terror recorria els carrers de Ras al-Ain, Tel Abiad i Ain Isa, primeres dianes kurd-sirianes de l’aviació turca, que hauria colpejat fins a 16 objectius en les primeres hores. Tot això per aclarir la incursió terrestre, que va començar ahir poc abans de la mitjanit. En ella les tropes turques estarien acompanyad­es per 18.000 milicians sirians desplaçats des d’Afrin, Jaràbulus i Idlib. Aquests estaven acantonats ahir a la nit a la ciutat turca d’Akçakale, que només un mur separa de Tel Abiad.

Però l’èxode de civils ja ha començat, amb columnes de fum com a fons, a les mateixes localitats evacuades dilluns pels nordameric­ans, que es mantenen en d’altres. En aquesta mateixa zona, les milícies kurdes havien desmantell­at els seus propis búnquers en els últims dos mesos, mentre es va mantenir la ficció d’una zona de seguretat conjunta. Previsible­ment, Ankara diu que ha destruït arsenals i estructure­s del Partit dels Treballado­rs del Kurdistan (PKK), mentre que la filial siriana d’aquest, les Unitats de Protecció Popular (YPG), no menys previsible­ment afirmen que els edificis castigats són civils.

Fonts kurdes de l’Iraq parlen d’una vintena de ferits, mentre que l’YPG assegura que cinc civils han mort, dos milicians, segons fonts turques, que també declaren que tres obusos llançats per l’YPG haurien impactat contra zones residencia­ls a les localitats turques de Nusaybin i Ceylanpina­r.

En qualsevol cas, Ankara estaria intentant evitar les baixes civils, davant les innombrabl­es pressions rebudes, des de Washington, Brussel·les, Teheran o Moscou.

Els Vint-i-vuit de la UE van cridar ahir a aturar l’ofensiva. Mentre que Donald Trump advertia, en un nou gir, que no dona suport a la invasió. I anticipant­se a la incursió terrestre, donava ja a l’exèrcit turc com a ocupant de les presons de l’YPG, instant Ankara a responsabi­litzar-se de la custòdia dels milers de presoners d’Estat Islàmic.

Per avui mateix, França i el Regne Unit han convocat una reunió del consell de Seguretat de l’ONU. Mentre que el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenber­g, que s’havia mostrat comprensiu amb les preocupaci­ons de seguretat de Turquia, feia ahir una crida a la contenció al seu president, amb qui es reunirà demà. Les primeres caravanes de vehicles civils donen fe de l’ansietat de la població majoritàri­ament kurda, no necessària­ment afecta a l’YPG. Les primeres explosions van dissipar la reticència de molts a allunyar-se de casa seva. Fins ahir, els dominava el temor de perdre-la, a la llum del que va passar a Afrin, on els habitatges kurds van ser ocupats per altres desplaçats sirianoàra­bs.

Però més que a les tropes turques, els kurds temen les milícies barbudes de l’Exèrcit Sirià Lliure, no gaire diferents a les avalades des del Golf i Occident al llarg de la guerra. Una comissió de drets humans de l’ONU va criticar Turquia fa un mes per la insegureta­t a Afrin. Així mateix, el projecte d’Erdogan d’instal·lar un milió de refugiats sirians a la seva “zona de seguretat” crea alarma. Repatriaci­ó per a uns és expropiaci­ó per altres.

El món està amatent al risc de catàstrofe, indiferent al fet que el Parlament turc hagi prorrogat per un any el mandat d’intervenci­ó militar a Síria. O que el nou alcalde d’Istanbul i tota l’oposició –excepte el prokurd HDP– diguin que el seu cor està amb les tropes.

 ?? DELIL SOULEIMAN / AFP ??
DELIL SOULEIMAN / AFP
 ?? DELIL SOULEIMAN / AFP ?? Soldats de l’exèrcit turc preparen els vehicles armats per a l’ofensiva terrestre que va començar ahir a la nit
DELIL SOULEIMAN / AFP Soldats de l’exèrcit turc preparen els vehicles armats per a l’ofensiva terrestre que va començar ahir a la nit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain