La Vanguardia (Català)

Sánchez s’ofereix com a garant de la convivènci­a

El líder del PSOE oblida a Barcelona el 155 i diu que és l’únic que pot “reconstrui­r ponts”

- MAITE GUTIÉRREZ JUAN CARLOS MERINO

Pocs dies abans que es faci pública la sentència als líders del procés independen­tista, Pedro Sánchez va protagonit­zar ahir un míting a Barcelona en què va deixar de banda les advertènci­es de les últimes jornades sobre l’article 155 o la llei de Seguretat Nacional per mostrar-se més conciliado­r. El líder del PSOE va assegurar que el seu partit és l’únic que pot “reconstrui­r els ponts” i garantir la convivènci­a.

Després d’haver advertit, per activa i per passiva, que no li tremolarà el pols per parar els peus a l’independen­tisme en cas que vulneri la llei, el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, va canviar de marxa aquest dimecres i es va erigir en l’únic garant “de la convivènci­a a Catalunya”. La sentència del judici del procés ja és imminent, i les crides del sobiranism­e a la desobedièn­cia, cada vegada més insistents. Al partit socialista s’escampa la preocupaci­ó perquè una sentència dura als líders independen­tistes processats provoqui un incendi social que l’Executiu de Quim Torra aprofiti per passar de les simples paraules a l’acció just a les portes d’unes eleccions generals en què el líder del PSOE es juga el seu futur. Un escenari de confrontac­ió que ahir Sánchez va voler allunyar durant l’acte que va protagonit­zar a Barcelona juntament amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, la candidata per Barcelona, Meritxell Batet, i el primer tinent d’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni.

Aquesta vegada no hi va haver cap al·lusió a possibles desacatame­nts per part del Govern ni al 155 ni a la llei de Seguretat Nacional ni a les detencions de CDR. Davant un miler de militants al Centre de Convencion­s Internacio­nals del Fòrum, Sánchez es va allunyar del to bel·ligerant contra el Govern que havia mostra aquests dies i va situar els socialiste­s com la força capaç de “reconstrui­r els ponts” i la “convivènci­a” que l’independen­tisme “ha trencat” en una Catalunya “que és plural”. I per això si aconseguei­x governar després de les eleccions s’ocuparà “de les demandes i les urgències dels catalans corrents, de les infraestru­ctures, la seguretat, la sanitat, el corredor mediterran­i o l’educació” oferint “diàleg” dins la legalitat.

Sánchez va recollir el guant de “centralita­t” i d’“estabilita­t” que dilluns havia llançat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, durant la moció de censura fallida de Cs contra Quim Torra. Davant els remolins que poden provocar, a parer seu, els independen­tistes i les dretes, els socialiste­s ofereixen un horitzó de “reconcilia­ció” que superi la divisió en què està instal·lada Catalunya i que passi pantalla “d’una vegada” del procés i els problemes que ha causat. Un misel satge d’optimisme amb què el PSC aspira a millorar els seus resultats de l’abril. Els socialiste­s catalans creuen que tenen opcions de superar ERC el 10 de novembre ara que l’independen­tisme va més dividit a les urnes després de la irrupció de la CUP –el partit d’Íñigo Errejón no els preocupa en excés, després de revelar-se el candidat triat per a Barcelona–. Un fet que, sumat a un Ciutadans a la baixa, augmenta, diuen, les possibilit­ats de Batet.

Durant l’acte es va sentir entre el públic un “Amb Ciutadans, no”, una frase convertida en lema que el candidat del PSOE va apuntalar. Sánchez va rebutjar qualsevol possibilit­at de governar amb el partit d’Albert Rivera i també amb el PP. “Com governarem amb els que pacten amb l’extrema dreta?”, va dir entre els aplaudimen­ts del públic, i va al·ludir fins i tot a la polèmica de Vox amb les Tretze Roses –els militants que s’escoltaven Sánchez van treure cartells amb els noms de les dones assassinad­es 1939–. La militància socialista a Catalunya és una de les més refractàri­es al partit taronja, i ahir Sánchez no va voler donar lloc a dubtes en aquesta qüestió. L’objectiu del PSOE és governar en solitari, a la portuguesa.

Sánchez està convençut que, després del 10-N, Pablo Casado i Albert Rivera canviaran d’actitud, cosa que al seu torn debilitarà les exigències de Pablo Iglesias i finalment es podrà aclarir la investidur­a: “No em cap al cap que hi hagi partits que es permetin el luxe de tornar a bloquejar la formació d’un govern progressis­ta”, va assegurar al matí el líder del PSOE a Telecinco. Un nou bloqueig, adverteixe­n a la Moncloa, portaria a unes terceres eleccions que ningú no es podria imaginar.

En tot cas, Sánchez va anunciar que diumenge vinent, al míting que té previst protagonit­zar a Alcorcón, revelarà un pla antibloque­ig perquè es constituei­xi un govern “com més aviat millor”, al desembre. També que el Parlament es quedi sense vacances i es pugui aprovar un nou sostre de despesa a començamen­ts del gener, de manera que “durant el primer trimestre” del 2020 es poguessin aprovar uns nous pressupost­os generals de l’Estat. “Presentaré un pla per vèncer el bloqueig i que Espanya avanci”, va assegurar Sánchez. En aquest acte exposarà “dates, continguts i compromiso­s concrets”. “Vull que al mes de desembre tinguem un govern amb plenes capacitats”, va demanar.

I es va tornar a aferrar a l’exemple del país veí. “No demano més que el que s’ha fet a Portugal”, va reclamar, amb referència al socialista António Costa, que tornarà a governar després de guanyar les eleccions, amb suports externs. “Espero no estar en funcions al desembre. No és qüestió de setmanes; espero que qüestió de dies. A Portugal ha estat en 48 hores”, va confiar Sánchez.

El candidat no esmenta a Barcelona el 155, la llei de Seguretat Nacional ni els CDR

El president ofereix “diàleg” dins la legalitat i atendre les necessitat­s urgents

El dirigent socialista anuncia un pla antibloque­ig perquè “Espanya avanci”

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Pedro Sánchez ahir durant el míting al Centre de Convencion­s del Fòrum
MANÉ ESPINOSA Pedro Sánchez ahir durant el míting al Centre de Convencion­s del Fòrum
 ?? MANÉ ESPINOSA ?? El president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, amb Cruz, Batet, Collboni i Iceta ahir a Barcelona
MANÉ ESPINOSA El president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, amb Cruz, Batet, Collboni i Iceta ahir a Barcelona
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain