La Vanguardia (Català)

La cúpula dels Mossos planta, “ofesa”, la Guàrdia Civil

Xoc pel discurs del cap de l’institut armat a Catalunya

-

Fricció entre els comandamen­ts dels Mossos i la Guàrdia Civil a les portes de la sentència del judici del procés. La cúpula de la policia de la Generalita­t, amb el secretari general d’Interior, Brauli Duart; el nou director general del cos, Pere Ferrer, i el comissari en cap Eduard Sallent va abandonar ahir abans del que estava previst l’acte de la patrona de la Guàrdia Civil a Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat).

La Conselleri­a d’Interior va justificar el seu adeu adduint l’ofensa que els van causar unes referèncie­s implícites del cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, Pedro Garrido, al major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i la intendenta Teresa Laplana. Implícites perquè no hi va haver al·lusió directa. En el discurs, Garrido va fer referència a la imminent sentència del Suprem i va apuntar també a les resolucion­s que “en un futur puguin emetre altres tribunals sobre altres fets relacionat­s” amb el procés en la “fonamentac­ió” dels quals va enaltir la contribuci­ó de l’institut armat amb la seva “feina d’investigac­ió objectiva i rigorosa”. En aquest sentit, cal recordar que Trapero i Laplana seran jutjats a partir del gener a l’Audiència Nacional per presumptes delictes de rebel·lió i sedició. Això va causar malestar en els comandamen­ts dels Mossos, que al final dels parlaments van decidir acomiadar-se de l’acte i van evitar així anar al refrigeri que se sol compartir després.

A la tarda, la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, es va desplaçar a la seu central dels Mossos per rebaixar la tensió. Una cita en què les dues parts van constatar la voluntat de col·laboració per als propers dies en un dispositiu policial després de la resposta a la sentència del TS en què ja es treballa. De fet, des de la mateixa delegació van assenyalar que els comandamen­ts dels Mossos se’n van anar de l’acte cordialmen­t i sense manifestar cap queixa en públic.

Més diàfanes van ser les referèncie­s a les actuacions de l’institut armat a l’1-O i, especialme­nt, la recent detenció de set membres dels CDR. Després de precisar que “independen­tisme i terrorisme no és el mateix”, Garrido va retreure que “els somriures revolucion­aris s’han convertit en un rictus d’odi i mesquinesa capaç de generar

Cunillera es va reunir després amb la direcció de la policia catalana per rebaixar la tensió

destrucció, dolor i patiment sota la justificac­ió d’una causa que la llei no preveu”. “Combatrem sense treva ni pena als que vulguin recórrer el camí de la independèn­cia pel camí del terror. Ho vam demostrar fa dos anys, ho hem fet altre cop i ho tornarem a fer quan calgui”, va concloure. Al seu torn, el director general de la Guàrdia Civil, Félix Vicente Azón, va censurar la resolució del Parlament per retirar la Guàrdia Civil de Catalunya i va garantir que continuara­n treballant “per a tots els catalans”.

Al mateix acte, on va anar el fiscal de la causa de l’1-O Javier Zaragoza, la Guàrdia Civil va condecorar a títol pòstum el jutge Juan Antonio Ramírez Sunyer –que va iniciar la investigac­ió del procés al jutjat 13 de Barcelona– i la secretària judicial de l’escorcoll d’Economia el 20-S, Montserrat del Toro.

 ?? ÀLEX RECOLONS / ACN ?? El cap de la Guàrdia Civil a Catalunya amb comandamen­ts dels Mossos
ÀLEX RECOLONS / ACN El cap de la Guàrdia Civil a Catalunya amb comandamen­ts dels Mossos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain