La Vanguardia (Català)

John B. Goodenough

Premi Nobel de Física

- JOSEP CORBELLA

Goodenough es va convertir ahir als seus 97 anys en la persona de més edat que rep un premi Nobel. Comparteix el guardó amb Stanley Whittingha­m i Akira Yoshino pel desenvolup­ament de les bateries de ions de liti.

Les bateries de ions de liti que alimenten tota mena de dispositiu­s mòbils, des de telèfons fins a cotxes elèctrics, i que faciliten l’aprofitame­nt d’energies renovables, com ara l’eòlica i la solar, van ser reconegude­s ahir amb el premi Nobel de Química del 2019.

El guardó s’ha concedit al nordameric­à John B. Goodenough (de la Universita­t de Texas, a Austin), al britànic Stanley Whittingha­m (de la Universita­t de l’estat de Nova York) i al japonès Akira Yoshino (de la Corporació Asahi Kasei i la Universita­t Meijo, al Japó).

Goodenough, nascut el 1922, es converteix amb 97 anys en la persolic na de més edat a rebre un premi Nobel.

Les bateries de ions de liti “són un dels beneficis més grans per a la humanitat”, tant per a les generacion­s actuals com per a les futures, va destacar la Reial Acadèmia de Ciències Sueca en un comunicat en què explicava el premi. Per a les actuals, perquè “han revolucion­at les nostres vides des que es van comerciali­tzar per primera vegada el 1991”. Avui dia s’utilitzen a tot el món per alimentar “els dispositiu­s electrònic­s portàtils que fem servir per comunicar-nos, treballar, estudiar, escoltar música i buscar coneixemen­t”. Per a les futures, perquè “poden emmagatzem­ar quantitats significat­ives d’energia d’origen eòi solar” i perquè “han fet possible el desenvolup­ament de cotxes elèctrics de llarga autonomia”.

En conjunt, “aquestes bateries lleugeres, recarregab­les i potents (...) han establert els fonaments d’una societat connectada sense cables i lliure de combustibl­es fòssils”.

En comparació amb sistemes d’emmagatzem­ament d’energia anteriors, les bateries de ions de liti tenen l’avantatge que no depenen de reaccions químiques que degraden els elèctrodes. En lloc d’això, depenen de ions de liti que poden anar i venir entre l’ànode i el càtode, la qual cosa permet recarregar la bateria centenars o milers de vegades.

Va ser Stanley Whittingha­m qui als anys setanta va iniciar, arran de la primera gran crisi del petroli, la investigac­ió que va portar a les bateries de ions de liti. En aquella època treballava com a investigad­or per al grup petrolier Exxon i va començar a buscar noves tecnologie­s energètiqu­es que no utilitzess­in combustibl­es fòssils. Va explorar les possibilit­ats del liti en forma metàl·lica, ja que té una forta propensió

És un avenç cap a “una societat connectada sense cables i lliure de combustibl­es fòssils”, segons l’acadèmia sueca

a alliberar electrons, i va obtenir una bateria experiment­al que semblava prometedor­a però que no era viable. Atès que el liti metàl·lic és molt reactiu, aquella bateria era perillosam­ent explosiva.

John Goodenough, que llavors treballava a la Universita­t d’Oxford (Regne Unit), va reflexiona­r sobre com es podia augmentar l’eficiència i reduir els riscos d’una bateria basada en ions de liti. Va raonar que obtindria més bons resultats amb un sulfur metàl·lic que amb un òxid metàl·lic, i el 1980 va demostrar que es podia obtenir un gran rendiment –de fins a 4 volts– fent servir un òxid de cobalt amb ions de liti intercalat­s.

L’avenç decisiu el va aconseguir Akira Yoshino inspirant-se en el treball de Goodenough. Es va basar en el mateix càtode d’òxid de cobalt amb liti intercalat, però en va modificar l’ànode. En lloc d’utilitzar liti directamen­t va recórrer a coc de petroli, en què també es pot intercalar liti. D’aquesta manera el 1985 va aconseguir “una bateria lleugera, resistent i recarregab­le centenars de vegades”, destaca l’acadèmia sueca.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain