La Vanguardia (Català)

Santiago Cantera

Prior del Valle de los Caídos

- JUAN CARLOS MERINO

Cantera continua resistint-se al trasllat de les restes de Franco. El prior va remetre ahir una carta al Govern en la qual comunica –subratllat i amb negreta– que no autoritzar­à l’accés a la basílica per dur a terme l’exhumació.

“Ja està tot preparat”, confirmen a la Moncloa. La vicepresid­enta del Govern central, Carmen Calvo, va presidir ahir la reunió setmanal de la comissió general de secretaris d’Estat i sotssecret­aris per perfilar les qüestions que demà es presentara­n per a l’aprovació al Consell de Ministres, entre les quals es va tornar a posar a sobre de la taula el tancament definitiu de l’expedient administra­tiu amb el trasllat definitiu de les restes de Francisco Franco des del Valle de los Caídos fins al cementiri de Mingorrubi­o, a El Pardo.

El Consell de Ministres de demà, per tant, ja podria posar data a l’operació d’exhumació i reinhumaci­ó del dictador. Només falta que el Tribunal Suprem (TS) resolgui aixecar, probableme­nt avui, la suspensió cautelar que va imposar davant els tres últims recursos interposat­s per la comunitat benedictin­a del Valle de los Caídos, l’associació per a la seva defensa i la Fundació Franco.

La decisió final per activar l’operació, en tot cas, correspond­rà a Pedro Sánchez, que, si fins ara només confiava a poder executar el trasllat abans que arrenqui la campanya electoral del 10-N, per poder complir el seu compromís, malgrat que amb més d’un any de retard, ahir va confirmar que serà “qüestió de dies”.

A la Moncloa advertien ahir que després de la sentència del TS que va avalar l’exhumació i el trasllat de les restes de Franco segons l’acord del Consell de Ministres del març, i amb els aclariment­s que ahir va fer el mateix tribunal als nets del dictador, davant l’oposició del prior de la basílica del Valle de los Caídos, Santiago Cantera, i del jutge José Yusy –“La sentència és clara”–, ja hi ha “tot el camí net”. Només faltaria, en espera del que avui resolgui el TS, posar data al trasllat. Amb l’assistènci­a de la família del dictador si ho vol, amb discreció i respecte, i sense “muntar un circ”, com sempre ha defensat el Govern central.

A l’última oposició del prior de la basílica, transmesa per carta a Calvo, va tornar a respondre ahir el Vaticà, que va reiterar que “no s’oposa a l’exhumació de Franco si ho decideixen les autoritats competents”, segons informa Anna Buj. És el mateix que ja van dir fa temps a Calvo, a través del cardenal Pietro Parolin, secretari d’Estat de la Santa Seu.

Alguns quadres de la Moncloa dubten que l’operació pugui tenir efectes electorals davant el 10-N, però dirigents territoria­ls del

“És qüestió de dies”, diu Sánchez després de l’aval del Suprem i amb el vistiplau que ahir va reiterar el Vaticà

PSOE creuen, de totes maneres, que l’exhumació de Franco “serà un element mobilitzad­or per a tota l’esquerra” davant la cita amb les urnes.

Sánchez, en tot cas, ho porta a col·lació en tots els seus mítings. Ahir a la nit també a Barcelona, on el líder del PSOE va assegurar entre grans aplaudimen­ts que “exhumar el dictador i posar fi al seu mausoleu engrandirà la ja per si mateixa gran democràcia espanyola”.

 ??  ??
 ?? JERO MORALES / EFE ?? Guadiana (Badajoz) va retirar ahir l’escut i una placa franquiste­s
JERO MORALES / EFE Guadiana (Badajoz) va retirar ahir l’escut i una placa franquiste­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain