La Vanguardia (Català)

Dos morts en el frustrat atac neonazi a una sinagoga a Alemanya

Un home de 27 anys, amb vestimenta militar, retransmet l’acció en directe

- EUSEBIO VAL

Un individu fortament armat que pretenia assaltar una sinagoga a Halle, ciutat de l’est d’Alemanya, va matar un home i una dona a prop del temple i va ferir diverses persones. Durant la fugida, mentre conduïa per l’autopista un taxi robat, va xocar contra un camió i va ser detingut. Els fets es van produir durant la festa més important del calendari jueu, el Yom Kippur o dia de l’Expiació.

Segons informaven ahir a la nit diversos mitjans alemanys, l’atacant és un neonazi, Stephan Balliet, de 27 anys, que va divulgar tota la seva acció en streaming, gràcies a la càmera que portava al casc. En l’enregistra­ment va afirmar que la Xoà mai no va existir i que els jueus són l’origen de tots els problemes.

La tragèdia podia haver estat encara més gran si l’assaltant hagués pogut accedir a la sinagoga, on hi havia en aquell moment entre 70 i 80 persones. Segons va declarar Max Privorozki, president de la comunitat jueva local, al diari Stuttgarte­r Zeitung, les càmeres de seguretat van detectar l’individu, que portava un uniforme de tipus militar i casc, tractant de forçar l’entrada.

“Semblava de les unitats especials”, va dir Privorozki. Per fortuna les portes van resistir. L’intrús va col·locar davant la sinagoga uns artefactes explosius artesanals i en va llançar un altre al cementiri jueu que és al costat. Després va disparar contra una dona, al carrer, i va matar un home en un local de menjar turc. El neonazi, que havia arribat en un cotxe llogat, va fugir fins a la localitat veïna de Landsberg, on es va apoderar d’un altre vehicle, un taxi, després de ferir de gravetat una persona que es va interposar en el seu camí.

Mentre va durar l’alarma, la policia va instar la població a no deixar casa seva o a buscar un refugi segur si eren al carrer. L’estació de tren va quedar tancada. Es va creure al principi que no era un sol atacant sinó un comando.

El ministre de l’Interior, Horst Seehofer, va dir que tot apunta a una motivació racista i antisemita. Alguns mitjans van voler veure un paral·lelisme amb l’atac contra mesquites a Christchur­ch, Nova Zelanda, el mes de març passat. També en el cas de Halle l’individu portava una càmera per filmar la seva acció. La fiscalia federal de Karlsruhe s’ocupa de la investigac­ió, la qual cosa mostra que és considerat com un fet transcende­nt per a la seguretat de l’Estat o de caràcter terrorista.

Halle, al land de Saxònia-Anhalt, al territori de l’antiga Alemanya comunista, té uns 240.000 habitants. En les últimes eleccions regionals, el partit Alternativ­a per a Alemanya (AfD), d’extrema dreta i xenòfob, va quedar en segon lloc, amb el 24,2% dels vots.

El ministre alemany d’Afers Exteriors, el socialdemò­crata Heiko Maas, va ser el primer membre del Govern de la gran coalició de la cancellera Merkel que va reaccionar a l’atac. “Que a la festa de la reconcilia­ció, el Yom Kippur, es dispari contra una sinagoga, ens toca el cor –va afirmar el ministre en un tuit–. Tots hem d’actuar contra l’antisemiti­sme en aquest país”.

L’atac de Halle, per les seves caracterís­tiques i gravetat, revifarà el debat sobre l’antisemiti­sme a Alemanya, gairebé 75 anys després de la derrota del nazisme. En un comentari en l’edició digital del

Frankfurte­r Allgemeine Zeitung,

Jasper von Altenbocku­m es va lamentar que l’odi als jueus, en la seva expressió més violenta, s’alimenti encara de sentiments entre certs sectors socials.

Per a l’analista, és molt greu la parafernàl­ia militar de l’atacant i la seva “actitud marcial”, trets d’una subcultura extremista que fins ara es quedava en paraules i rituals, però encara no havia passat a l’acció d’aquesta manera.

Segons Von Altenbocku­m, l’atemptat enterbolei­x la memòria de la caiguda del mur de Berlín, una revolució pacífica i democràtic­a de la qual es compliran 30 anys d’aquí un mes.

A Saxònia-Anhalt, l’extrema dreta va aconseguir el 24,2% de vots en les últimes eleccions regionals

 ?? JAN WOITAS / AFP ?? La sinagoga i el cementiri jueu a Halle an der Saale, que ahir van ser atacats
JAN WOITAS / AFP La sinagoga i el cementiri jueu a Halle an der Saale, que ahir van ser atacats
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain