La Vanguardia (Català)

Pequín ataca Apple per l’aplicació que rastreja la policia de Hong Kong

- ISMAEL ARANA

Fa un mes, li va tocar acotar el cap i demanar perdó a la tèxtil Zara, objectiu dels internaute­s xinesos per un suposat suport a una vaga a favor de les protestes de Hong Kong. Aquesta setmana va ser el torn de l’NBA, a la qual un tuit sobre l’excolònia li pot arruïnar 30 anys de treball per fer-se un lloc al gegant asiàtic. Ahir, l’estirada d’orelles se la va emportar la tecnològic­a Apple, acusada per un diari xinès de donar suport i protegir els “agitadors” de Hong Kong amb una aplicació que rastreja els moviments de la policia a la ciutat.

Es tracta de Hkmap.live, una aplicació disponible a la botiga que informa en temps real d’on estan concentrat­s els agents o on es produeixen els enfrontame­nts, cosa que permet a l’usuari evitar aquestes zones i elegir una ruta alternativ­a en els seus desplaçame­nts. Però el Diari del Poble creu que el veritable ús d’aquesta eina és identifica­r el parador de la policia, de manera que els manifestan­ts puguin planejar i cometre actes violents. “Permet que els manifestan­ts de Hong Kong cometin obertament els crims mentre escapen dels arrestos”, va assegurar el diari oficial del Partit Comunista.

Per això, es qüestiona si la firma nord-americana és “còmplice” de les protestes i quines intencions porta al cap per haver aprovat la presència d’aquesta aplicació entre els seus serveis. “Apple ha de pensar en les conseqüènc­ies d’una decisió insensata i imprudent”, adverteix el mitjà, que també critica la presència a Apple Music de l’himne oficiós d’aquestes protestes, titulat Glòria a Hong Kong.

Ara falta veure quins passos fa l’empresa tecnològic­a, que en el passat ja ha cedit a pressions semblants retirant aplicacion­s molestes per als jerarques comunistes. Si finalment claudica, s’enfronta a casa al mateix tipus de crítiques que reben ara mateix l’NBA o la productora de videojocs Blizzard Entertainm­ent, a les quals alguns congressis­tes acusen de trair els principis per tal de guanyar presència al mercat xinès.

Són temps complicats entre Pequín i Washington. A la guerra comercial que mantenen des de fa mesos se li afegeixen les recents acusacions xineses als EUA d’ingerència en els afers interns, sobretot a Xinjiang i Hong Kong. En aquest context, Reuters va informar ahir que la Xina pensa introduir restriccio­ns a la concessió de visats als ciutadans dels Estats Units que mantinguin vincles amb grups de drets humans.

L’empresa tecnològic­a ja ha cedit altres vegades a les demandes dels jerarques xinesos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain