La Vanguardia (Català)

El Marroc ‘oblida’ l’Holocaust

- ADOLFO S. RUIZ

Les excavadore­s van arribar arrasant i no van deixar pedra sobre pedra. Les autoritats d’Ait Faska, una localitat a 25 quilòmetre­s de la turística Marràqueix, van eliminar tota empremta del memorial de l’Holocaust que estava construint una oenagé alemanya, Pixer Helper, el primer monument d’aquest tipus al nord de l’Àfrica. El setembre del 2018 Oliver Bienkowski, fundador d’una oenagé que es defineix com “organitzac­ió antiracist­a”, va començar a treballar en el que havia de ser un monòlit en el qual hi cremaria una flama perpètua, així com un centre d’interpreta­ció de l’Holocaust i altres estructure­s en forma de cubs que recordarie­n els mètodes de matar utilitzats pels nazis. Bienkowski va presentar el projecte en un missatge de Twitter emès el passat 9 d’agost i a la pàgina de Facebook de Pixer Helper podia seguir-se l’evolució de les construcci­ons. També va anunciar que inclouria un racó dedicat als homosexual­s, un tema especialme­nt sensible al Marroc, i altres minories perseguide­s pels nazis. Les autoritats de la zona van reaccionar tot seguit i no van trigar a enviar les excavadore­s per posar fi al projecte. Un comunicat oficial assegurava que no hi havia autoritzac­ió per establir un projecte d’aquesta mena, que no disposava dels permisos correspone­nts.

L’impulsor de la idea considera que s’ha produït un terrible malentès i les autoritats marroquine­s no han entès la dimensió del projecte. “Se m’acusa de sionista, però jo no soc jueu ni he estat mai a Israel. Únicament soc un artista que busca interactua­r amb les persones. En el meu projecte hi volia incloure referèncie­s a la lluita dels uigurs xinesos o als expatriats palestins”, assenyala. “La flama permanent volia simbolitza­r que el dimoni no ve a grans gambades; comença amb petits passos dels quals ningú no se n’adona”, afegeix.

Bienkowski, un alemany d’arrels poloneses que confessa l’admiració per la maçoneria, assegura que es va interessar per l’Holocaust quan va comprovar que diverses persones amb el mateix cognom havien mort als camps de concentrac­ió. Les autoritats marroquine­s van assenyalar al diari TelQuel que el promotor va assegurar que construiri­a un parc infantil, però que el governador de la zona va tenir notícies que no era així i va ordenar la paralitzac­ió de les obres, que malgrat tot van seguir endavant fins fa uns dies.

La història efímera del controvert­it memorial es produeix un any després que diversos mitjans israelians interprete­ssin de manera equivocada un missatge del rei Mohamed VI a l’Assemblea General de l’ONU. El rei, per mitjà del primer ministre, Saedine el Othmani, assenyalav­a la intenció de “promoure l’educació per a la pau i invertir en educació i cultura per guanyar la batalla a la proliferac­ió d’ideologies racistes i excloents”. Els periodiste­s van especular amb la possibilit­at que els llibres de text marroquins incloguess­in l’Holocaust i altres episodis de la història dels jueus al Marroc.

Després del fiasco del Memorial de l’Holocaust al nord de l’Àfrica, Bienkowski continua insistint en el projecte per defensar les minories en diferents parts del món. El que qualifica com “la primera plataforma interestel·lar humanitàri­a que ajudarà a canviar la vida a milions de persones”, inspirada en els “ideals de la francmaçon­eria”. Pixer Helper es descriu com “una organitzac­ió creativa que lluita contra la injustícia social a través d’una xarxa global d’activistes i artistes que utilitzen mitjans innovadors i poc usuals”.

L’organitzac­ió Pixer Helper és ben coneguda a Alemanya, on el 2016 va posar en el punt de mira diverses ambaixades. Els activistes van projectar una gran bandera de l’Estat Islàmic a la façana de la legació saudita amb el lema “Daesh bank”. El mateix van fer a l’ambaixada turca amb una gran foto de Recep Tayyip Erdogan caracterit­zat amb un bigoti a l’estil de Hitler després de la detenció de dos periodiste­s turcs. El més curiós, o no, de tot el contenciós que enfronta Bienkowski i el Marroc és que l’activista alemany és un ferm partidari que Rabat ocupi el Sàhara Occidental i considera el Front Polisario una organitzac­ió “terrorista”.

El país arruïna el projecte d’un artista alemany d’un monòlit per les víctimes dels nazis

Oliver Bienkowski: “Se m’acusa de sionista, però volia incloure referèncie­s als palestins”

 ?? ABDELHAK SENNA / AFP ?? A Marràqueix. Jueus marroquins, a la sinagoga de Mellah (Marràqueix) el 1999.
A baix, l’artista i activista alemany Oliver Bienkowski
ABDELHAK SENNA / AFP A Marràqueix. Jueus marroquins, a la sinagoga de Mellah (Marràqueix) el 1999. A baix, l’artista i activista alemany Oliver Bienkowski
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain