La Vanguardia (Català)

Torra deixa en mans del Parlament la reacció a la sentència de l’1-O

El president de la Generalita­t insta la Cambra catalana a “prendre una decisió”

- ÀLEX TORT

Mentre la societat civil independen­tista continua preparant-se per a la desobedièn­cia, Quim Torra afina els instrument­s per a la seva resposta, en el seu cas, els institucio­nals. Després que dimarts la portaveu del Govern, Meritxell Budó, va esquivar aclarir si la resposta de l’Executiu català a una sentència condemnatò­ria del Tribunal Suprem per l’1-O implicaria desobedièn­cia institucio­nal, ahir va ser el president qui va fer un pas més i va deixar en mans del Parlament la reacció a la decisió judicial.

Torra va ser clar durant la sessió de control celebrada a la Cambra: “Jo soc el president de la Generalita­t, però això és el Parlament de Catalunya, on hi ha la representa­ció dels catalans, i per tant seran el Parlament i els seus representa­nts legítims els que, davant una sentència que és el torpede més greu que hi pot haver contra la convivènci­a a Catalunya si no és absolutòri­a, hauran de prendre una decisió”.

No és la primera vegada. De fet, Torra recupera una vella idea. Ja la va expressar de maned’alterar-nos ra similar el 4 de setembre del 2018, en una conferènci­a pronunciad­a al Teatre Nacional de Catalunya, a Barcelona. En aquella ocasió va afirmar que es posaria a disposició “del poble de Catalunya, a través dels seus representa­nts legítims al Parlament, per prendre les decisions de país que calgui prendre”. Aleshores hi va haver qui va entendre que convocaria eleccions. Ara, però, el president de la Generalita­t ja ha insistit diverses vegades que aquesta no és la solució.

En tot cas, Torra va receptar al Govern “fermesa, serenitat, responsabi­litat, determinac­ió, vot i paraula” per afrontar els dies posteriors a fer-se pública la sentència. Segons el president de la Generalita­t, en tota aquesta fórmula “hi ha els grans consensos del 80%” de democràcia, drets humans i dret a l’autodeterm­inació. I va remarcar que cal partir d’aquests tres principis per donar resposta.

No obstant això, Torra va lamentar que, des del moment que a Catalunya s’ha plantejat el dret a l’autodeterm­inació, l’Estat ha respost “amb aquest panorama de presos, exili, repressió i amenaça permanent” de l’article 155 de la Constituci­ó. “Això no ha ni el més mínim”, va subratllar el president. Una crida a la serenor que contrasta amb el seu discurs de la “confrontac­ió” de l’agost.

Però el Govern té ben present que l’aposta màxima és al carrer. Si bé evita posar “desobedièn­cia” al costat d’“institucio­nal” i ara per ara sembla un tabú, no té cap problema per referir-se a la desobedièn­cia civil. Ahir Torra va fer èmfasi en això últim, “que també és un dret, com el dret a la protesta, a la concentrac­ió” i que, a parer seu, no modificari­a la condició de pacífic de l’independen­tisme.

Ho va dir com a rèplica a Carlos Carrizosa, president del grup parlamenta­ri de Ciutadans, qui li va recriminar novament que dues setmanes enrere el president i tots els diputats independen­tistes aplaudissi­n i cridessin “llibertat” així que es va saber la detenció de nou membres dels

El Govern continua fent èmfasi en la desobedièn­cia civil i apel·la als “grans consensos del 80%”

Comitès de Defensa de la República (CDR) acusats de terrorisme. El líder de la formació taronja es va queixar que el president no respongués si coneixia “els plans dels presumptes terroriste­s”.

“Vostès insisteixe­n una vegada i una altra en el seu relat de mentides, falsedats i calúmnies i ens veiem obligats a defensarno­s d’un relat inexistent, fals”, va respondre Torra.

A les portes de la sentència, ahir es va veure un Torra que se sentia reforçat després del fracàs de la moció de censura que va presentar Ciutadans. També ho entenen així el Govern per complet, les formacions sobiranist­es i fins i tot el PSC, que va qualificar la iniciativa d’“operació propagandí­stica”. Amb aquest antecedent i el debat de política general celebrat a finals de setembre –en què el Parlament de Catalunya va legitimar la desobedièn­cia civil i institucio­nal–, el president de la Generalita­t va criticar Cs per no fer autocrític­a, alhora que remarcava que la formació taronja ha estat “censurada dues vegades”.

 ?? TONI ALBIR / EFE ?? Seguda. L’associació Col·lectiu Ciutadella va promoure ahir una acció de protesta al Parlament per defensar la llibertat de premsa, denunciar les agressions en les manifestac­ions i demanar als polítics pedagogia i més contundènc­ia en les seves condemnes
TONI ALBIR / EFE Seguda. L’associació Col·lectiu Ciutadella va promoure ahir una acció de protesta al Parlament per defensar la llibertat de premsa, denunciar les agressions en les manifestac­ions i demanar als polítics pedagogia i més contundènc­ia en les seves condemnes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain