La Vanguardia (Català)

El Suprem tanca el quadre de penes i comunicarà la decisió dilluns

- JOSÉ MARÍA BRUNET

El Tribunal Suprem (TS) ja ha acabat els capítols més difícils de la sentència del cas 1-O, singularme­nt el quadre de penes. El president de la Sala Penal i ponent de la decisió, Manuel Marchena, havia volgut deixar aquesta qüestió per al final, per evitar filtracion­s. Va ser dilluns quan va quedar ultimat l’acord sobre les penes que s’imposaran als processats que siguin condemnats. Sobre el tipus delictiu principal –rebel·lió, sedició o conspiraci­ó per a la rebel·lió– ja hi havia un consens des de molt abans. Calia l’acord per donar coherència a la sentència en general i al relat de fets provats en particular. La qualificac­ió jurídica ha de respondre òbviament al que el tribunal considera que va passar, que vindrà exposat a la primera part de la resolució.

Definit el quadre de penes, al tribunal només li queda tancar serrells sobre aspectes menys rellevants de la sentència. S’està fent laboriosam­ent, amb aportació de textos que arriben al ponent, per precisar aspectes particular­s. Però res ja no hauria d’impedir que la decisió es doni a conèixer dilluns que ve, dia 14. De fet, des d’ahir el Suprem ja es prepara amb aquesta idea, per viure aquest dia una jornada intensa. Inicialmen­t, el propòsit és donar a conèixer la decisió durant el matí, però procurant que la notificaci­ó als presos els arribi personalme­nt, probableme­nt per mitjà d’un funcionari judicial que aniria a la presó de Lledoners, poc abans que es doni publicitat a la resolució.

A la seu del Suprem, la sentència seria notificada als procurador­s de cada acusat, i els seus advocats podran rebre-la per via telemàtica. No hi haurà, per tant, cap acte processal públic a l’Alt Tribunal. No es farà una lectura pública de la decisió, sinó el simple compliment de tràmits habituals.

Per simples raons de cautela, el tribunal ha continuat fent els actes processals normals en relació amb aquesta causa. Així, com que dimarts la Fiscalia va demanar la celebració d’una vista per debatre si cal allargar la presó provisiona­l de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, la Sala Penal va acordar ahir donar trasllat d’aquesta sol·licitud a les parts perquè es pronunciïn sobre

Les defenses de Sànchez i Cuixart demanen la llibertat dels seus clients sense necessitat d’una vista

la proposta. En realitat, tot i això, ningú no espera que aquesta vista arribi a celebrar-se, perquè abans del dia 16 –quan caldria ferla, atès que es compleixen els dos anys des de l’ingrés dels Jordis en presó preventiva– la sentència ja s’haurà fet pública.

Les defenses de Sànchez i Cuixart, al seu torn, es van anticipar ahir a aquests hipotètics tràmits i van sol·licitar la posada en llibertat de tots dos, consideran­t que després de dos anys en presó preventiva aquesta seria la decisió que correspon prendre, i no la de plantejar-se allargar-la. Els lletrats Marina Roig i Jordi Pina, defensors de Jordi Cuixart i de Jordi Sànchez, respectiva­ment, subratllen als seus escrits que no és necessari dur a terme aquesta vista, i que de fet el tribunal pot acordar l’excarcerac­ió de tots dos presos sense necessitat de celebrar-la.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain