La Vanguardia (Català)

València fa del seu dia un clam pel finançamen­t

Puig exigeix un model just i crida a defensar l’autogovern

- SALVADOR ENGUIX CARMEN DEL RIEGO

“La paciència se’ns esgota”. Missatge greu que ahir el president valencià, Ximo Puig, va emetre en el discurs institucio­nal del 9 d’Octubre, el dia de la Comunitat Valenciana, quan es referia a la urgència que l’Estat canviï el model de finançamen­t autonòmic actual. “Fa massa anys que els valencians reclamen un sistema de finançamen­t autonòmic just que faci viable l’autogovern i asseguri la feina i el benestar”.

No va ser l’única crítica d’una al·locució de marcat to reivindica­tiu, perquè no va dubtar a valorar que, davant les “demagògies basades en falsedats, és imprescind­ible que la Comunitat Valenciana rebutgi les tendències recentrali­tzadores que estan encomanant, perillosam­ent, un espectre de la política espanyola”. I va qualificar d’“intolerabl­e” que algunes comunitats autònomes apliquin “dúmping fiscal” [en clara referència, sense citar-la, a Madrid], que permet l’aparició de “paradisos fiscals”. Aquesta actitud, va afegir el president, “a part de ser insolidàri­a i antipatriò­tica, perverteix un sistema d’èxit com ha estat l’Estat de les autonomies”.

La jornada del 9 d’Octubre va transcórre­r sense incidents destacable­s. La processó cívica del trasllat de la senyera es va desenvolup­ar amb molta més calma que altres anys. A la tarda, les diferents manifestac­ions no van provocar cap aldarull, com sí que havia passat altres anys. El fort dispositiu policial va evitar que la ultradreta i els antifeixis­tes xoquessin.

En la seva recerca per fomentar un perfil institucio­nal, el president del PP, Pablo Casado, que va assistir als actes oficials del 9 d’Octubre, va retreure al president valencià que parli de dúmping fiscal quan es refereix a les mesures de rebaixa d’impostos aprovades per la presidenta de la Comunitat de Madrid, la popular Isabel Díaz Ayuso. De fet, al contrari: el va animar a fer el mateix, ja que, va dir, gràcies a aquestes polítiques a Madrid l’economia creix i l’ocupació puja, “mentre que la Comunitat Valenciana no va tan bé”.

Casado va aprofitar la seva estada a València per adquirir tres compromiso­s amb els valencians si arriba a la Moncloa. El primer, aprovar un nou sistema de finançamen­t que posi fi als perjudicis que l’actual ha provocat en les seves finances; el segon, impulsar l’execució del corredor mediterran­i –promesa en què va incloure crítiques a la falta d’execució del pressupost­at als comptes de Mariano Rajoy, durant l’any de govern de Pedro Sánchez–; i, en tercer lloc, donar suport al sector de l’automoció, tocat després de l’alarma creada per l’Executiu socialista quan va parlar de la prohibició dels vehicles amb motors dièsel, i que, segons Casado, ha causat la caiguda de les matriculac­ions els darrers set mesos.

Casado es compromet a València amb un nou sistema i amb el corredor mediterran­i

 ?? JOSE JORDAN / AFP ?? La Policia va separar grups antifeixis­tes de grups anticatala­nistes durant les manifestac­ions de la tarda
JOSE JORDAN / AFP La Policia va separar grups antifeixis­tes de grups anticatala­nistes durant les manifestac­ions de la tarda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain