La Vanguardia (Català)

“Ajudem la ciutadania a prevenir problemes”

- ENTREVISTA NÚRIA SERRA SELLARÈS Advocada i mediadora del SOJ

En quins casos recomanari­a que una persona acudeixi als serveis municipals d’assessoram­ent jurídic? Davant de qualsevol situació en la qual una persona pugui necessitar un primer consell orientador perquè té un problema que no sap com solucionar o bé no està segura del que ha de signar –ja sigui un contracte d’arrendamen­t, de compravend­a, alguna proposta que li fa una entitat bancària, etc.–, i abans de signar-lo vol que algú li expliqui i l’assessori, o quan ja l’ha signat necessita més informació. A més, també informem sobre la viabilitat d’acudir als Tribunals, així com de recórrer a vies alternativ­es de resolució de conflictes, com poden ser la mediació o l’arbitratge. En general, aquest és un servei molt ampli, i no cal que vingui només aquella persona que creu que necessita un advocat, ja que el que fem és ajudar a prevenir problemes.

És un servei obert a tothom?

Sí, a tothom qui viu a Barcelona.

Com arriben a vostès?

Per demanar cita prèvia, les persones interessad­es s’han d’adreçar a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) de l’Ajuntament, situada a la plaça Sant Miquel, 3, de Barcelona. A més, també hi ha qui ve per indicació de Serveis Socials, dels Punts d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD), etc.

Què els ofereixen?

Una atenció presencial i personalit­zada mitjançant la informació i l’orientació jurídica respecte a la resolució alternativ­a de conflictes i assessoram­ent sobre l’assistènci­a jurídica gratuïta. Al servei potenciem i fomentem la mediació com a mecanisme per resoldre conflictes per tal de minimitzar les situacions en les quals els ciutadans han d’utilitzar la via judicial.

I si no és possible evitar-la?

Una vegada feta la valoració, si la persona compleix els requisits, li gestionem la justícia gratuïta amb l’apertura d’un expedient al qual haurà d’aportar documentac­ió econòmica a fi que es pugui emetre una resolució sobre el reconeixem­ent o denegació del dret a la justícia gratuïta. Si no els compleix, haurà de buscar un advocat privat.

Quins requisits són necessaris per poder accedir a la justícia gratuïta?

A la pàgina web del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona tenim publicats els requisits econòmics que s’han de complir d’acord amb la llei 1/96, de 10 de gener, d’assistènci­a jurídica gratuïta. Però, per simplifica­r, els criteris marcats per la llei són: no tenir propietats al teu nom ni uns ingressos superiors al doble de l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM), que són uns 1.070 euros nets mensuals, tenint en compte la unitat familiar. A les persones que tenen dret a justícia gratuïta se’ls ofereix, si els cal, tant un advocat com un mediador.

Si la persona no té dret a la justícia gratuïta, vol dir que no pot disposar d’un advocat d’ofici?

Sí, significa que haurà d’adreçar-se a un advocat particular, de la seva confiança.

Però normalment cal recórrer a un advocat?

No, no sempre. Nosaltres prèviament fem una valoració sobre la preceptivi­tat o no d’advocat. És a dir, hi ha determinat­s supòsits en els quals la llei no exigeix l’obligatori­etat que una persona hagi d’estar defensada per un advocat. A banda, nosaltres intentem buscar solucions, vies alternativ­es, dirigir-los a altres recursos municipals que els puguin ajudar. Quan un problema creiem que es pot solucionar a través de la mediació, ja sigui per la intenció i tarannà de les persones implicades o bé pel tipus de problema, sempre intentem que aquesta sigui la via, abans d’anar per la judicial.

Quin és el perfil dels ciutadans que fan servir els serveis d’assessoram­ent jurídic gratuït?

Molt ampli i heterogeni. Ens ve gent gran i gent jove, homes i dones..., encara que potser més dones derivades del PIAD, i l’única diferència és que acudeixen a nosaltres més persones sense recursos que amb recursos. Així i tot, també hi ha qui té solvència econòmica, però com que mai ha necessitat cap advocat, ara no sap a qui recórrer i opta per aquest servei municipal, o bé qui busca una segona opinió.

Quins són els principals problemes que els arriben?

Molt diversos, des de guardes, custòdies o divorcis a problemes de convivènci­a amb els veïns, problemes pels lloguers, deutes, devolucion­s de fiances, assumptes de consum que hem de derivar a l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC)...

En general, es dona una solució als problemes?

No tots els problemes tenen sempre solució, però escoltem, orientem, informem i assessorem. Intentem oferir diferents opcions, ja sigui donant a conèixer la via extrajudic­ial i/o la judicial.

“Potenciem la mediació com a mecanisme per resoldre problemes i evitar la via judicial”

“A les persones que tenen dret a justícia gratuïta se’ls ofereix tant un advocat com un mediador”

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain