La Vanguardia (Català)

Universita­ts en situació crítica

-

La nostra supervivèn­cia està en joc per falta d’inversió”. Ho va dir dimarts Joan Elias, rector de la Universita­t de Barcelona. I no només ho va dir en nom de la seva institució, sinó en el dels vuit rectors catalans d’universita­ts públiques reunits en un acte reivindica­tiu al paranimf.

Fa anys i anys que els rectors reclamen una millor dotació per a les universita­ts catalanes. Consideren que l’actual és insuficien­t i no els permet desenvolup­ar la seva tasca com cal. Que no els deixa renovar les plantilles ni eixugar dèficits, que aboca els joves investigad­ors locals a l’emigració, que té les instal·lacions en un estat de mantenimen­t precari –incloent calefaccio­ns escasses en els mesos hivernals– i que, en definitiva, impedeix a la universita­t d’assolir el nivell d’excel·lència i confort que seria desitjable. Aquesta situació té la seva traducció en xifres. El conjunt de les universita­ts públiques catalanes rep un total de 766 milions d’euros anuals. És aquesta una quantitat molt per sota dels 908 milions que rebia l’any 2009, abans de les retallades propiciade­s per la crisi econòmica. Segons l’opinió dels rectors, aquest pressupost s’hauria d’incrementa­r immediatam­ent en 300 milions anuals, fins a superar llargament els 1.000. I amb la idea d’assolir els 1.300 l’any 2022. Però la situació de pròrroga pressupost­ària en la qual estem estancats no convida a fer-se il·lusions.

La universita­t és un instrument clau en tota societat avançada. És imprescind­ible per a la formació superior dels ciutadans, constituei­x un centre difusor de coneixemen­t, compleix funcions d’ascensor social i amplifica el prestigi col·lectiu. Les societats amb bones universita­ts solen figurar entre les més competitiv­es. Atresoren, a més, un nivell de saber que poden impulsar-les cap als primers llocs del rànquing internacio­nal. A Catalunya, són al voltant de 200.000 els estudiants que cursen cada any estudis universita­ris. No hi ha societats que progressin sense un sistema universita­ri de qualitat. La que abandona a la seva sort aquest sector està cavant la mateixa fossa que, tard o d’hora, ocuparà.

Seria molt desitjable que l’Administra­ció catalana posés remei a aquesta penosa situació. Però no és clar que això hagi de passar de forma immediata o en la mesura reclamada. Més aviat al contrari. Es diria que les prioritats del Govern semblen d’altres, i que els recursos per a la universita­t són sempre curts. Els rectors temen que la situació de pròrroga pressupost­ària no contribuei­xi a alleujar la seva situació, marcada per dèficits que converteix­en la gestió diària en una odissea. Pere Aragonès, conseller d’Economia i vicepresid­ent del Govern, va rebre ahir a la tarda els rectors catalans. Creiem que l’assistia la millor de les intencions. Però les quantitats extra que, segons fonts oficials, podria rebre el món universita­ri servirien, principalm­ent, per cobrir els increments salarials dels últims anys i incidirien, per tant, escassamen­t en una gestió università­ria més folgada.

El repartimen­t dels recursos pressupost­aris constituei­x, en bona mesura, el reflex de les polítiques adoptades per un govern. Tots els departamen­ts voldrien disposar de recursos sobrats per abordar les seves obligacion­s. Però no sempre els tenen, per la qual cosa es veuen obligats a anteposar determinad­es partides i a postergar-ne d’altres.

La crisi econòmica va ser severa, la recuperaci­ó és lenta i incompleta i les prioritats del Govern no sempre coincideix­en amb les que semblarien raonables a bona part dels ciutadans. A tots els ciutadans, almenys, que concedeixe­n la importànci­a més alta a una universita­t dotada de manera que pugui exercir les seves competènci­es en condicions idònies i garantir, així, un futur millor per a tothom.

Les prioritats del Govern semblen d’altres i els recursos per a la universita­t són curts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain