La Vanguardia (Català)

Una promesa de 100 milions

Economia reacciona davant la pressió dels rectors, que la veuen insuficien­t

- CARINA FARRERAS

El vice-president del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, va comunicar ahir als vuit rectors de les universita­ts públiques de Catalunya que poden comptar amb un augment del finançamen­t d’un 13,5% respecte al pressupost del 2017, l’últim aprovat per la Generalita­t. La promesa està quantifica­da en 100 milions d’euros, una xifra que situaria el pressupost d’universita­ts en 841 milions, un import que caldria repartir entre tots els campus. També els va comunicar una rebaixa de les taxes università­ries que encara està per decidir, però que oscil·laria entre un 10% i un 30%. Aquest descens, que els va tranquil·litzar, no representa­ria menys ingressos per als campus, ja que el cost seria assumit pel Govern.

Els rectors haurien vist de bon ull l’augment de 100 milions en despeses corrents dels seus propis pressupost­os, ja que s’acostaria als 140 milions que sol·licitaven (sense comptar les inversions en edificis, que xifraven en 100 milions més). Estarien satisfets si no fos perquè en aquest increment s’hi inclouen pagaments ja assumits i compromeso­s que donaven per descomptat que el Govern els transferir­ia, com ara el pagament de les pujades salarials del personal funcionari.

Els augments salarials dels últims anys no han estat transferit­s a causa que el pressupost està prorrogat des del 2017. Així doncs, tots els augments de nòmines els han hagut d’assumir la gerència de cada entitat amb el compromís tàcit de la Generalita­t d’aportar-los.

En aquest capítol, el Govern encara ha de transferir l’increment de nòmines del 2017, el 2018 i el 2019, cosa que suma un total de 47 milions, que, afegits als 15 milions d’euros del 2020, resulta en uns 62 milions. A tot això cal descomptar les pagues extres i el pagament de l’augment de nòmines vegetatiu per triennis, quinquenni­s i d’altres.

L’augment promès per Aragonès no acontentar­ia els rectors, que han denunciat reiteradam­ent la “delicada” situació econòmica de les entitats. L’última vegada que van protestar públicamen­t va ser dimarts, i d’allà deriva la reunió d’ahir amb el vice-president del Govern, que fins ara no els havia atès. En aquell acte del paranimf de la UB van estar acompanyat­s pels equips rectorals, degans, caps de departamen­t, professors, investigad­ors i estudiants.

També els dona suport la consellera d’Empresa i Coneixemen­t, Àngels Chacón, que en declaracio­ns a TV3 va posar una xifra d’inversió: 500 milions d’euros els pròxims cinc anys, dels quals 240 serien per a les universita­ts catalanes –beques, taxes i dèficits estructura­ls–, 180 per al sistema d’investigac­ió i

 ?? ÀLEX GARCIA ?? La rectora de la URV María José Figueras va llegir dimarts un manifest al paranimf de la Universita­t de Barcelona amb el suport de tots els rectors de la pública
ÀLEX GARCIA La rectora de la URV María José Figueras va llegir dimarts un manifest al paranimf de la Universita­t de Barcelona amb el suport de tots els rectors de la pública

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain