La Vanguardia (Català)

LES CLAUS

-

1

L’increment de 100 milions d’euros en el pressupost d’universita­ts no suposa un augment real de finançamen­t, atès que hi ha pagaments ja compromeso­s, com ara els increments salarials i les pagues extres del personal d’aquests últims anys que el pressupost de la Generalita­t ha estat prorrogat.

2

El Govern està determinat a incloure als pressupost­os del 2020 el cost que suposa la rebaixa de les taxes università­ries, que no repercutir­ia als campus i que podria oscil·lar entre un 10% i un 30% l’any vinent.

3

Els rectors es mostren esperançat­s després de la reunió d’ahir amb el vice-president Pere Aragonés, ja que creuen que s’ha obert una porta de bona disposició per poder negociar aquestes setmanes una millora del finançamen­t i de la inversió.

125 per mantenir infraestru­ctures com el Barcelona Supercompu­ting Center o el sincrotró Alba. “Hauríem d’invertir més de 500 milions d’euros durant els pròxims cinc anys per acostarnos a la despesa mitjana d’altres països d’Europa si de debò ens creiem que anem cap a la societat del coneixemen­t”, va declarar la consellera.

Pel que fa al preu de les matrícules, va calcular que rebaixarle­s un 30% suposa un cost de 60 milions d’euros: “Si els tingués demà mateix les abaixaríem”.

Al Departamen­t d’Aragonès admeten que aquestes setmanes, prèvies al redactat final dels pressupost­os, reben les pressions de tots els consellers, que esperen veure augmentade­s les seves partides. “Educació, des de guarderies a universita­t, serà l’àrea que creixerà més, i amb diferència”, va anunciar el secretari general d’Economia, Albert Castellano­s, en una atenció als mitjans de comunicaci­ó, i va recordar que per bé que el pressupost general de la Generalita­t 2020 augmenta en 795 milions respecte al del 2017, està condiciona­t a una normativa d’estabilita­t que, per primera vegada, impedeix l’endeutamen­t.

El secretari va explicar que les universita­ts han mantingut una certa estabilita­t pressupost­ària durant els anys de la crisi, ja que malgrat que el finançamen­t públic que rebien va baixar dels 893 milions del 2010 als 648 milions del 2014, va ser compensat per l’aportació de les famílies augmentant les taxes de les matrícules. El pressupost del 2017 per a les universita­ts públiques va ser de 741 milions.

“Si hi ha pressupost, hi haurà rebaixes en les taxes”, es va comprometr­e Castellano­s, que la va xifrar entre un 10% i un 30%, un aspecte que ha de considerar la consellera Chacón. En l’acte estava acompanyat de la secretària d’Economia, Natàlia Mas, que va subratllar que els campus, a més dels ingressos públics i dels privats, derivats del pagament dels alumnes, reben ingressos europeus per les investigac­ions. I va recordar que en el tema d’educació, el Govern havia assumit compromiso­s amb el finançamen­t de les guarderies (de 0 a 3 anys) i amb l’escola inclusiva, per exemple. També va valorar la possibilit­at de, a més de rebaixar els preus dels graus, crear un programa de beques salari.

La partida està supeditada que s’aprovi el pressupost de la Generalita­t

La xifra promesa inclou la pujada salarial del personal que ja estava prevista

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain