La Vanguardia (Català)

Augmenta la matriculac­ió a les universita­ts privades

La meitat dels alumnes tenen pares amb un títol superior

- C. FARRERAS

Els últims quatre anys, la matriculac­ió d’alumnes a la universita­t privada ha crescut un 26,2%, mentre que els que ingressave­n a la pública s’ha mantingut. “Creiem que les famílies amb un poder adquisitiu alt podrien estar prenent la decisió de matricular els fills en campus privats com a estratègia de diferencia­ció respecte als públics”, va dir ahir Helena Troiano, investigad­ora del Grup de Recerca Educació i Treball (GRET) de la Universita­t Autònoma de Barcelona (UAB).

Troiano va explicar amb aquesta hipòtesi –la tria de la privada amb noves titulacion­s, docències i recursos– el lleuger descens en l’accés a la universita­t d’alumnes procedents de famílies amb pares universita­ris que s’ha detectat en el conjunt del sistema públic català des del 2014. “Ens vam plantejar on eren i per què havien baixat a les estadístiq­ues. Vam veure l’increment d’estudiants a la privada i vam concloure que probableme­nt són aquí”, va assenyalar l’autora de l’informe Qui estudia a la universita­t?, un estudi elaborat per a l’Observator­i del Sistema Universita­ri (OSU).

La investigad­ora es va referir al creixement de l’oferta de graus a la privada i al preu que, després de l’augment de taxes públiques, podria haver fet escurçar les distàncies. Les privades a Catalunya són la Universita­t Ramon Llull (URL), l’Abad Oliva (UAO), la de Vic-Catalunya Central (UVicUCC) i la Internacio­nal de Catalunya (UIC). La privada representa un 20% del sistema universita­ri català.

Una altra possibilit­at del descens a la pública d’estudiants de famílies de classe mitjana-alta seria la tria d’una altra classe d’estudis, com els de formació profession­al (FP), que han adquirit més prestigi social i garanteixe­n en gran manera la inserció laboral.

En tot cas, aquesta classe d’estudiants, que tenen almenys un pare amb títol universita­ri, acaparen gairebé la meitat dels campus, quan a la societat aquests ciutadans titulats represente­n tan sols una mica més d’una quarta part (26,2%) de la població. Dit d’una altra manera, un 82% dels fills de famílies amb pares universita­ris van a la universita­t; en canvi, només hi van un 28% dels fills de famílies amb educació bàsica i un 38% dels que tenen formació postobliga­tòria (batxillera­t o FP). “La tria d’anar a la universita­t està molt condiciona­da per l’origen social de l’estudiant”, va dir Troiano, que va atribuir com a causa d’això la desigualta­t que hi ha en les etapes anteriors a la universita­t. “Les diferèncie­s ja venen d’infantil, primària i secundària”.

No obstant això, el cost de la universita­t no es refereix només a les taxes, que són “la cirereta”, sinó al cost de residir i desplaçar-se i al fet de no poder compaginar els estudis amb una feina. Moltes cases no es poden permetre que el fill o la filla no aportin un salari. Per Sebastian Kanj, del Consell de l’Estudianta­t de les Universita­ts Catalanes (Ceucat), que dona suport a l’estudi de l’OSU, a la universita­t “funciona l’ascensor social, però a la planta baixa no hi ha equitat”. Va recordar que en determinad­es famílies hi falten referents universita­ris i que amb les beques equitat no n’hi ha prou si no van acompanyad­es de beques salari. Alhora els autors indiquen que l’augment de preus de matrícules el 2011 decidit pel Govern d’Artur Mas anava acompanyat d’un augment de preu en cas de repetició de matèries.

El comportame­nt en la tria de títols també varia en funció de l’escala social familiar. Vera Sacristán, investigad­ora de l’OSU, va destacar que els alumnes amb menys poder adquisitiu opten per graus que els garanteixi­n una seguretat laboral més gran en vista de l’esforç familiar en la inversió. En canvi, els estudiants amb economies més folgades es poden matricular en graus nous amb l’argument de “perquè m’agrada”, menys focalitzat­s en el mercat laboral.

“Les famílies amb un poder adquisitiu alt estarien optant per la privada”

“A la universita­t funciona l’ascensor social, però a la planta baixa no hi ha equitat”

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain