La Vanguardia (Català)

Els espanyols consideren que la violència masclista és un problema d’Estat

- JAVIER RICOU

“La situació de la dona es veu com un dels reptes principals per a la societat actual que s’ha d’abordar en totes les seves facetes”. És una de les conclusion­s del segon mòdul de l’Estudi Europeu de Valors 2019 elaborat per la Fundació BBVA i presentat ahir a Madrid.

Es tracta d’una afirmació basada en els resultats d’aquest estudi, segons el qual els ciutadans europeus consideren que “l’assetjamen­t sexual i la discrimina­ció cap a la dona són pràctiques àmpliament esteses”. Sobre aquest tema hi ha consens als cinc països consultats: Espanya, França, Alemanya i el Regne Unit.

Els enquestats en aquest estudi consideren “que la dona, i no l’home, és la víctima principal del maltractam­ent al si de les parelles i que l’assetjamen­t sexual i la discrimina­ció són pràctiques àmpliament esteses”. La Fundació BBVA arriba, per tant, a la conclusió que “aquest ampli acord majoritari entre els ciutadans d’aquests cinc països europeus reflecteix que es tracta d’un dels grans desafiamen­ts socials del nostre temps, i que s’ha d’abordar en totes les seves facetes i des de tots els angles”.

Aquest treball deixa molt clar que hi ha un consens molt ampli i en tots els segments “respecte de l’extensió de l’assetjamen­t sexual a les dones actualment”. A Espanya aquesta percepció s’incrementa fins i tot més entre les dones, els joves i els que se situen a l’esquerra en el marc polític. Quan es pregunta als enquestats si creuen que l’assetjamen­t sexual està molt estès en la nostra societat, els italians són els més contundent­s, seguits dels espanyols, mentre que Alemanya i el Regne Unit ocupen els últims llocs en la valoració de la gravetat d’aquest problema.

L’estudi té entre un dels seus objectius principals sondejar els ciutadans europeus sobre diferents qüestions que poden suscitar controvèrs­ia. En aquest cas s’ha preguntat sobre l’avortament. S’accepta en tots els països amb una variació que va del 7,5 sobre 10 de França al 5,3 d’Itàlia. “En el cas d’Espanya, hi ha diferèncie­s entre segments socials i persisteix el rebuig de l’avortament entre els més grans de 65 anys, les persones amb un nivell d’estudis més baix, els que s’ubiquen al centre polític i la dreta i els que declaren una religiosit­at mitjana o alta”, recullen les conclusion­s.

Sobre el matrimoni homosexual i l’adopció per part de parelles del mateix sexe, només els ciutadans

Els europeus més satisfets amb les seves vides són a Espanya, segons un estudi de la Fundació BBVA

italians mostren un clar rebuig d’aquestes unions, mentre que la resta dels països consultats les accepten amb àmplia majoria, fins i tot entre els que es declaren religiosos.

Aquesta conclusió casa amb una altra revelació de l’estudi referida al model tradiciona­l de família. “L’ideal de vida en parella ha perdut vigència. A Espanya, el Regne Unit i Alemanya la majoria dels ciutadans no creuen que per ser feliç sigui necessari viure en parella ni que la realitzaci­ó personal depengui de tenir fills. I, en contra de l’estereotip del passat, dins d’aquesta tendència en tots els països són els homes els que més vinculen la felicitat amb la vida en parella”, recull el mateix estudi.

I una última dada: els espanyols són els que declaren més satisfacci­ó en la seva vida personal (7,6 sobre 10) respecte als veïns europeus.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain