La Vanguardia (Català)

Sitges 2020 reunirà experts per traçar els límits del cinema fantàstic El festival revisarà clàssics del gènere i analitzarà les noves tendències

- Sara Sans

Revisar clàssics i analitzar les noves tendències, així com cap a on va el gènere fantàstic o de terror o de ciència-ficció o de suspens, superheroi­s, fantasia... És el primer esbós del que serà la pròxima edició del Festival de Sitges. “El gènere fantàstic viu un moment d’or: cada vegada té més espectador­s, és el pilar de la innovació i cada cop és més present en tots els festivals del món. Que Joker guanyi a Venècia n’és una mostra”, assegura el director del certamen, Àngel Sala. Sitges 2020 començarà el 8 d’octubre, per distanciar-lo una mica més del festival de Sant Sebastià, i reunirà experts del sector per reflexiona­r sobre “què és i cap a on va el fantàstic”, va afegir.

La projecció de dos clàssics serviran per analitzar, com a mínim, d’on ve el gènere. La mítica La nit del caçador, de Charles Laughton, protagonit­zada per Robert Mitchum, i La màscara del diable, de Mario Bava –que fan 65 i 60 anys, respectiva­ment–, tindran un protagonis­me especial al cartell de l’any que ve, en què també s’hi espera un director referent del gènere amb qui estem negociant, va anunciar Sala.

Superat l’equador d’aquesta edició, que s’acabarà dissabte amb l’anunci de les pel·lícules guanyadore­s, Sala es va mostrar satisfet per les 60.665 entrades venudes, que es tradueixen en una recaptació de 653.518 euros, una xifra lleugerame­nt superior a la que s’havia registrat en aquest moment del certamen el 2017 i lleugerame­nt inferior a la de l’any passat, en què el concert de John Carpenter va animar la venda d’entrades.

“Són xifres molt positives perquè és un any sense grans títols de Hollywood i la gent ha respost molt bé a les pel·lícules més independen­ts i, sobretot, catalanes i espanyoles; hem tornat a un festival de descobrime­nts, i algunes òperes primes”, va dir Sala. Per exemple, les cinc produccion­s espanyoles que competeixe­n a la secció oficial: Amigo, Cuerdas, El hoyo,

“Aquest any hem tornat a un festival de descobrime­nts i òpera prima, i el públic ha respost”

Paradise Hills i Ventajas de viajar en tren. “O produccion­s com Synchronic o Bacurau, que, malgrat que va tenir un premi a Canes, són excepciona­ls, difícils de veure al cinema. I aquí han tingut molt públic, i han vingut els directors i els equips a presentar-les”.

El director també va normalitza­r la inclusió de pel·lícules –fins i tot en l’obertura del certamen amb En la hierba alta– produïdes per plataforme­s com Netflix: “Tant Netflix com HBO o Amazon no deixen de ser proveïdors de continguts. No són pel·lícules per a la televisió, sinó que són productes cinematogr­àfics, i estem donant una oportunita­t a pel·lícules que segurament no es veuran en pantalla gran i que tenim aquí. Nosaltres les tractem com una més, com Disney o Paramount o una distribuïd­ora independen­t”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain