La Vanguardia (Català)

El Saló Nàutic arrenca omplint el Port Vell

La capital catalana acull fins diumenge que ve 700 embarcacio­ns i 290 empreses del sector marítim

- JOSE POLO

“Hem batut rècords. Som el quart saló d’Europa i el primer d’Espanya”, va dir ahir el president del Saló Nàutic de Barcelona, Luis Conde, a la inauguraci­ó de la mostra que se celebra fins diumenge als molls de la Fusta i d’Espanya del Port Vell de la capital catalana. El sector consolida la seva recuperaci­ó i la seva fira, que també creix un 7% en embarcacio­ns, fins a arribar a les 700, i un 11% en expositors, fins a arribar als 290. “L’economia ha millorat, i hi ha persones amb ganes de canviar de vaixell que busquen motors que consumeixi­n menys i una millor navegació”, va explicar Conde. Amb aquestes xifres la fira penja el cartell de ple, però encara tindria un cert marge de creixement a l’enclavamen­t. “Podem ampliar aquí, i tenim una relació excel·lent amb la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa. Si continuem així és possible que passi”, va assenyalar el president del saló.

La temàtica central del Nàutic 2019 és la sostenibil­itat amb fòrums de debat sobre aquesta qüestió, la presentaci­ó d’un decàleg per a la nàutica sostenible i la presència de cada vegada més embarcacio­ns híbrides, elèctrique­s i solars. A més a més, el concurs d’empreses emergents està enfocat a aquesta matèria, i es presentara­n nous sistemes, com catamarans especialit­zats en la recollida del plàstic. “Hem de respectar el mar, i el saló va en aquest sentit”, va dir Luis Conde.

Algunes de les autoritats que van assistir a la inauguraci­ó van posar èmfasi en la sostenibil­itat. El conseller de Territori i Sostenibil­itat de la Generalita­t, Damià Calvet, es va comprometr­e a buscar l’“encaix ambiental de la nàutica” per la situació d’“emergència climàtica” que viu el planeta, i va advocar per la “transició energètica dels ports”. També van assistir a l’acte la consellera d’Agricultur­a, Ramaderia, Pesca i Alimentaci­ó, Teresa Jordà, i el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, entre d’altres.

El Nàutic espera uns 55.000 visitants fins diumenge, segons estimacion­s de l’organitzac­ió, la Fira de Barcelona. Es calcula que entre un 50% i un 60% de les noves adquisicio­ns de vaixells a Espanya es corroboren o s’emparaulen aquests dies. A part del públic local, hi ha una gran afluència de persones de França i Portugal. En menor mesura, d’Itàlia i de països més remots, com l’Aràbia Saudita, Rússia o els Estats Units. Nou dels deu finalistes al Vaixell Europeu de l’Any estan amarrats a Barcelona. A part de l’àmbit de compra i venda, bona part del públic aprofita per iniciar-se en el món del mar gràcies a les diferents activitats lúdiques i recreative­s.

En la jornada inaugural d’ahir es va dur a terme el primer fòrum La Mar en Femení, amb la intenció de fomentar el paper de la dona al sector marítim. “Ha estat un èxit absolut, estic molt contenta”, va assegurar una de les impulsores, Marilena Estarellas. Entre altres activitats, es va fer una ponència amb la participac­ió de cinc dones líders en aquest àmbit, com directores de ports o capitanes de marina mercant.

Es fa el primer fòrum La Mar en Femení, amb la participac­ió de cinc dones que són líders del sector

 ?? KIM MANRESA ?? La mostra flotant d’embarcacio­ns del saló presenta 180 models diferents
KIM MANRESA La mostra flotant d’embarcacio­ns del saló presenta 180 models diferents

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain