La Vanguardia (Català)

La meitat de les persones ateses per Càritas no tenen un habitatge digne

- JULIETTE GEAY

Les persones ateses per Càritas Diocesana de Catalunya van disminuir un 31% durant l’any passat, de manera que van passar de més de 300.000, el 2017, a 220.631 el 2018, segons va anunciar ahir l’entitat en l’acte de presentaci­ó de la seva Memòria 2018. La reducció de beneficiar­is està motivada pel fet que alguns usuaris van millorar la seva situació i també per l’augment de les iniciative­s ciutadanes de lliurament d’aliments, que va permetre reduir la freqüentac­ió de les parròquies. Malgrat que les dades reflecteix­en una clara reducció del nombre de beneficiar­is, la proporció de persones que no tenen un habitatge digne ha crescut fins a un 50% del total dels atesos el 2018, davant el 37% que representa­va l’any abans.

Dins d’aquest col·lectiu amb habitatge precari, un 7% no disposen d’una llar i un 21% viuen en allotjamen­ts rellogats (10 punts per sobre de la proporció de l’any anterior). A més, també va augmentar la proporció de persones acollides en cases de familiars o d’amics (11%) i en entitats socials (6%). D’altra banda, es manté estable el percentatg­e dels que viuen en pisos ocupats (5%).

Pel que fa al perfil de les persones ateses, va créixer en particular el nombre de persones soles (ara un 33% del total), mentre que les famílies amb fills (49%) continuen sent la primera categoria de beneficiar­is de Càritas Catalunya. En aquest sentit, Francesc Roig, director d’aquesta entitat social, va denunciar la vulneració del dret universal a l’habitatge digne, que va lligat a les dificultat­s d’accés a la renda garantida de ciutadania (RGC). “Les prestacion­s bàsiques que configuren el sistema de protecció social a Catalunya són insuficien­ts en quantitat i durada, i ens corre pressa un desplegame­nt de l’RGC que arribi a totes les persones que la necessiten i que sigui compatible amb altres ajudes”, va explicar.

La falta d’un habitatge digne no és l’únic factor d’exclusió social, tot i que sí que és el principal motiu de vulnerabil­itat, juntament amb la precarieta­t laboral. Així, per exemple, les persones que relloguen habitacion­s no saben quan les han d’abandonar, tenen restriccio­ns a l’hora de fer servir el lavabo i dificultat­s per empadronar-se.

Per la seva banda, el cardenal Joan Josep Omella va fer una crida a actuar davant la cronificac­ió de la pobresa. “La separació entre els rics i els pobres, els que poden tirar endavant i els que no, és una bretxa que cada vegada es fa més gran, i hem de reaccionar”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain