La Vanguardia (Català)

Un 27,8% dels cotxes de Catalunya, sense etiqueta

- ÓSCAR MUÑOZ

Els vehicles sense distintiu ambiental són els primers que tindran restriccio­ns d’accés a les àrees urbanes, en el cas de la de Barcelona a partir del pròxim 1 de gener. A Catalunya, un 27,8% del parc de turismes i totterreny­s no tenen aquesta etiqueta, segons les últimes dades de la DGT facilitade­s ahir per la patronal de concession­aris Faconauto. Són els models de gasolina anteriors al gener del 2000 i els dièsel previs al 2006.

Ahir la comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestru­ctures i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona va donar llum verda inicial a l’ordenança que regularà la Zona de Baixes Emissions (ZBE) on s’aplicarà la restricció, amb els vots dels grups del govern (BComú i PSC) i l’abstenció de la resta (ERC, JxCat, Cs, PP i BCN Canvi). Ara passa a exposició pública i al desembre anirà al ple per a la seva aprovació definitiva.

A la ZBE, que inclou la major part de la capital, l’Hospitalet, Esplugues, Cornellà i Sant Adrià, es prohibirà la circulació dels vehicles sense etiqueta (també les motos; els de transport de mercaderie­s i viatgers tindran un any de moratòria) els feiners de dilluns a divendres de 7 h a 20 h. Els afectats disposaran de deu passis anuals. Es calcula que en un principi deixaran de moure’s 50.000 vehicles, i 125.000 en quatre anys.

Segons les dades de la DGT, un 32,9% del parc de cotxes de Catalunya tenen l’etiqueta B (groga), que correspon als models de gasolina matriculat­s a partir del gener del 2000 i els dièsel des del gener del 2006. La C (verd), per als de gasolina a partir del gener del 2006 i de gasoil des del 2014, concentra un 29,3%. Els ECO (híbrids) sumen un 1,48%, i els CERO (principalm­ent elèctrics), un 0,13%.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain