La Vanguardia (Català)

Augmenten les col·laboracion­s i els convenis amb empreses i organitzac­ions franceses

EL GOVERN, LA CONFEDERAC­IÓ EMPRESARIA­L D’ANDORRA (CEA) I L’INSTITUT NACIONAL D’ECONOMIA CIRCULAR FRANCÈS (INEC) ES TROBEN PER IMPULSAR COL·LABORACION­S I LA COMPANYIA ELÈCTRICA FRANCESA (EDF) SIGNA DOS CONVENIS AMB FORCES ELÈCTRIQUE­S D’ANDORRA (FEDA)

-

Reunió d’alt nivell entre representa­nts polítics i empresaris a París per posar les bases de futurs acords entre Andorra i França en els sectors del turisme, el comerç i la construcci­ó. El secretari d’Estat de Medi Ambient, Agricultur­a i Sostenibil­itat, Marc Rossell, va encapçalar la delegació andorrana que es va reunir amb el director general de l’Institut Nacional de l’Economia Circular francès (INEC), Christophe Debien, acompanyat pel vicepresid­ent de la Confederac­ió Empresaria­l d’Andorra (CEA) i el president de l’Associació de Gestors de Residus d’Andorra (AGREDA), Miquel Àngel Armengol.

La idea marc de la trobada és que Andorra presenta unes circumstàn­cies que la fan ideal per implementa­r tot un programa d’accions encaminat a impulsar la transició dels models lineals a models d’economia circular en aquests tres sectors, que presenten una activitat molt destacada al Principat.

Així, durant la trobada, Debien va remarcar que la realitat andorrana permet implementa­r accions en un sector, com és el turisme, en el qual l’economia circular encara no ha avançat gaire. Així mateix, els sectors del comerç i de la construcci­ó, molt presents al país, també permetrien implementa­r un full de ruta ambiciós amb l’objectiu de garantir-ne la sostenibil­itat.

L’experiènci­a andorrana en aquests sectors es podria exportar posteriorm­ent a realitats similars, especialme­nt territoris amb una vida econòmica important però que no tenen una massa crítica de població prou significat­iva per reciclar o reconverti­r tots els residus que produeixen, com les illes amb una elevada activitat turística.

El Govern estudia fins i tot la possibilit­at que l’INEC imparteixi formació a formadors andorrans que contribuei­xin a impulsar el desenvolup­ament de l’economia circular al país.

La reunió va comptar també amb la participac­ió de la directora de Medi Ambient, Agricultur­a i Sostenibil­itat, Sílvia Ferrer, el vicepresid­ent de l’AGREDA, Francesc Zamora, el director gerent de la CEA, Iago Andreu, i la segona secretària de l’Ambaixada d’Andorra a París, Laura Contreras, i ha servit també per preparar la pròxima visita al Principat del president de l’INEC, François-Michel Lambert, a final d’octubre.

Aquesta reunió franco-andorrana ha coincidit en el temps amb una altra fita en la política d’estrènyer llaços entre les economies dels dos països. Forces Elèctrique­s d’Andorra (FEDA) i la companyia francesa EDF han signat dos convenis de collaborac­ió en el marc de la visita del president de l’empresa, Jean-Bernard Lévy, al Principat. La signatura se suma a la intenció de l’empresa gal·la de mantenir la “relació estratègic­a”, com l’ha definit Lévy, amb la hidroelèct­rica andorrana, que ja suma més de 30 anys. Levy ha mostrat el suport a la política energètica andorrana, encarada a les energies no contaminat­s, i ha recordat que una part de l’energia que el país importa de França prové de dues centrals eòliques situades a la regió de l’Occitània.

El primer d’aquests acords s’ha signat amb la filial d’EDF, Dalkia, i significa la col·laboració en els treballs de renovació de la infraestru­ctura de la central hidroelèct­rica de la Bartra. Com va explicar a l’acte la ministra de Medi Ambient, Agricultur­a i Sostenibil­itat, Sílvia Calvó, permeten conservar un equipament que ofereix “preus competitiu­s”, atès que, “quan hi ha puntes als mercats internacio­nals i augmenten els costos de l’energia, podem produir, i per tant abaratir el cost de l’energia per a la ciutadania”. El director de FEDA, Albert Moles, va recordar durant l’acte de signatura dels convenis que el llac d’Engolaster­s produeix de manera neta el 82% de la producció pròpia d’energia, que constituei­x el 16% de la demanda del mercat intern.

Amb el segon acord signat, EDF es compromet a facilitar l’ajuda necessària a FEDA en cas de situacions excepciona­ls. “Hem volgut assegurar-nos la garantia d’aprofitar els recursos d’EDF, que són molt més grans que els propis de FEDA”, ha afirmat Calvó, i així donar continuïta­t a l’intercanvi de recursos que ja s’ha estat practicant els darrers anys de manera informal.

De la mateixa manera, FEDA comptarà amb el suport d’EDF per elaborar un estudi que analitzi la integració de les noves tecnologie­s a la xarxa elèctrica per maximitzar la capacitat d’Andorra de cobrir la demanda amb energies renovables.

L’elèctrica francesa EDF referma el seu suport a Forces Elèctrique­s d’Andorra (FEDA) amb dos convenis de col·laboració

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain