La Vanguardia (Català)

Andorra estudia noves polítiques d’habitatge en ple creixement de l’economia del país

L’ECONOMIA DEL PRINCIPAT CREIX UN 2,3% EN EL SEGON TRIMESTRE I SEGUEIX LA TENDÈNCIA A L’ALÇA DELS DOS ANYS ANTERIORS

-

La primera preocupaci­ó de la ciutadania és l’habitatge. Per això el Govern andorrà impulsa l’anomenada Taula de l’Habitatge, un òrgan consultiu i de participac­ió que contribuei­x a detectar, definir i elaborar propostes d’actuació referents a les polítiques nacionals d’habitatge. Així, el Departamen­t d’Estadístic­a ha recollit dades sobre els preus dels lloguers, un estudi essencial per diagnostic­ar la situació i dissenyar propostes.

El ministre de Presidènci­a, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va destacar, durant la presentaci­ó de les últimes dades recollides, els progressos que s’han fet en l’estudi del mercat del lloguer. El preu per metre quadrat dels lloguers de menys d’un any s’ha pogut extreure de l’Enquesta de Pressupost­os Familiars per primera vegada i és un indicador que serveix per fer “una primera aproximaci­ó” al preu actual d’accés a l’habitatge. En concret, el preu mitjà per metre quadrat d’un habitatge de lloguer de menys d’un any el 2018 se situa en 9,2 euros. Una xifra que ha augmentat en comparació amb el 2017, quan el metre quadrat d’un habitatge de lloguer d’aquest tipus era de 8,4 euros. Entre el 2013 i el 2016 el preu per metre quadrat es va situar en els 7,3 euros.

El director del Departamen­t d’Estadístic­a, Joan Soler, va apuntar que, si es manté l’actual nivell de creixement econòmic, s’estima una demanda a mitjà termini d’uns 1.500 habitatges per donar resposta a l’arribada d’immigrants i temporers al Principat. Per aquest motiu, Gallardo va avançar que s’està treballant en la creació d’un “registre de territori” que, amb les dades dels diferents actors andorrans implicats en l’habitatge, contribuir­à a “tenir una fotografia que ha de ser la base d’unes polítiques adequades”.

Soler també va apuntar que a la darrera Enquesta de Pressupost­os Familiars el grup de l’habitatge va ser el principal grup de despesa de les llars del país. Per aquest motiu, Gallardo va voler destacar el “compromís real i ferm del Govern per donar resposta a la problemàti­ca de l’habitatge” i ha recordat que la Taula Nacional de l’Habitatge treballa i estudia la implantaci­ó de noves mesures correctore­s.

Aquestes dades sobre el preu de l’habitatge de lloguer es poden posar en context amb les últimes dades de l’economia que va fer públiques també el Departamen­t d’Estadístic­a. L’economia andorrana ha registrat un creixement del 2,3% en el segon trimestre d’aquest any, un punt superior a la variació del mateix període de l’any anterior, en línia amb la dinàmica positiva dels darrers trimestres. L’economia andorrana consolida així el creixement observat els anys 2017 i 2018 i iguala el de l’economia espanyola, un 2,3%, un punt per sobre de la variació en la Unió Europea, que se situa en un 1,4%.

Sense tenir en compte l’efecte de la crisi financera, que va comportar una reducció de taxes de creixement fins per sota de l’1% l'any 2015, la sèrie anual del valor afegit brut (VAB) no financer denota, segons el Departamen­t d’Estadístic­a, que la recuperaci­ó de l’economia andorrana té un ritme sostingut des de principi del 2012.

 ?? Govern ?? El ministre de Presidènci­a, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, amb Joan Soler, director d’Estadístic­a
Govern El ministre de Presidènci­a, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, amb Joan Soler, director d’Estadístic­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain