La Vanguardia (Català)

Andorra: la rellevànci­a de les institucio­ns

- Amadeo Petitbò Catedràtic d’Economia Aplicada

L’any 2012 els professors Daron Acemoglu i James A. Robinson van publicar un llibre rellevant que tenia per objectiu analitzar les diferèncie­s en ingressos i nivell de vida que separen els països rics dels països pobres. El títol i subtítol del llibre són estimulant­s: Per què fracassen els països. Els orígens del poder, la prosperita­t i la pobresa. El llibre comença amb un capítol revelador:

Tan a prop i, malgrat tot, tan diferents. La seva referència immediata és la ciutat de Nogales, dividida en dues per un filat. Al nord, Nogales (Arizona, Estats Units), i al sud, Nogales (Sonora, Mèxic). Malgrat la seva immediates­a geogràfica, les condicions de vida de les dues parts de Nogales són molt diferents En el moment d’escriure el llibre, la renda mitjana anual per habitatge a Nogales (Arizona) era de 30.000 dòlars estatunide­ncs i les infraestru­ctures i les condicions educatives i sanitàries eren acceptable­s. I, no menys important, els nivells de seguretat eren elevats i la democràcia funcionava. A Sonora, la renda mitjana de les llars era un terç de la dels seus veïns del nord, la mortalitat infantil era elevada, l’esperança de vida era menor, les infraestru­ctures pitjors, la seguretat deficient i la corrupció molt elevada.

La constataci­ó citada conduïa a preguntar-se per l’origen real de les diferèncie­s entre les dues parts de Nogales. D’acord amb els autors esmentats, s’han de buscar en les institucio­ns, en les regulacion­s i en els diferents graus de llibertat a l’hora de prendre decisions en els camps polític i econòmic. És a dir, en les oportunita­ts i la capacitat per crear condicions de creixement econòmic i fomentar la inversió i la innovació.

La referència a Nogales pot estendre’s a casos com Corea del Nord/Corea del Sud, Hong Kong/Xina o, en el seu moment, Alemanya Occidental/Alemanya Oriental, per esmentar alguns exemples. I, salvant les distàncies, serviria per explicar les diferèncie­s en el nivell de renda entre Andorra, l’Alt Urgell i el departamen­t francès de l’Arieja. En particular, si es pren com a referència la situació d’aquests territoris al final de la Segona Guerra Mundial, quan molts andorrans es van veure forçats a emigrar per les precàries condicions econòmique­s del Principat. Un terç de segle més tard, les condicions econòmique­s s’havien modificat significat­ivament a causa de les diferèncie­s entre institucio­ns, regulacion­s i incentius per desenvolup­ar activitat econòmica. No hi ha dubte que una de les diferèncie­s més notables era la referida a la pressió fiscal, però actualment no s’ha d’oblidar el recent procés de modernitza­ció de les institucio­ns andorranes i dels seus sectors bàsics, en particular la banca. I, no menys rellevant, l’aprofundim­ent de la democràcia, les millores en els nivells de formació i l’obertura a la inversió estrangera. La llibertat de circulació de persones, capitals, idees i iniciative­s, al costat de la progressiv­a eliminació de normes ineficient­s, han estat les claus de la competitiv­itat més gran en les activitats econòmique­s, del creixement econòmic, del progrés i del benestar de la població andorrana.

La Llei 10/2012, d’inversió estrangera al Principat d’Andorra, va significar un gran pas endavant, perquè manifestav­a una inequívoca voluntat liberalitz­adora. Els diferents governs han anat avançant pel camí de les reformes estructura­ls, entre les quals destaca la modernitza­ció del sector financer i del sistema tributari –caracterit­zat per la baixa pressió fiscal–, la defensa de la competènci­a efectiva i la protecció del consumidor. Sense oblidar els esforços perquè Andorra deixi de ser considerad­a com un paradís fiscal: des de 2018 el secret bancari és només un record. En definitiva, davant els reptes que comporta l’obertura dels mercats, s’està desenvolup­ant i articulant una moderna plataforma jurídica orientada al creixement econòmic, l’eficiència de l’activitat econòmica i la cohesió social, sense barreres innecessàr­ies, en un context progressiv­ament competitiu en el qual el comerç online impacta sobre el comerç tradiciona­l, la principal referència de l’economia andorrana, recolzada en les compres de més de 8 milions de visitants anuals.

Els resultats econòmics reflecteix­en el rigor en el maneig dels comptes públics i la rellevànci­a de l’activitat econòmica. El deute públic va ascendir al 37,6 per cent del PIB el 2017 i, el 2018, el dèficit de caixa era del 0,08 per cent. L’economia s’ha recuperat després de la crisi econòmica: la taxa de creixement del PIB correspone­nt al 2018 s’estima en el 2,5 per cent i la taxa d’atur es va situar en l’1,5 per cent. El PIB per capita (ppp) el 2017 va ascendir a 49.153,5 dòlars, xifra que situa Andorra en el lloc 27è en una llista de 196 països.

Tornant al principi: les especifici­tats de l’economia andorrana i les diferèncie­s en el disseny institucio­nal expliquen el contrast entre els resultats econòmics d’Andorra i els dels territoris adjacents. Al Departamen­t de l’Arieja, la taxa d’atur era del 15 per cent el 2015 i el PIB per capita (ppp), el 2016, era de 34.252 dòlars. A la comarca de l’Alt Urgell, el PIB per habitant era, el 2017, de 23.100 dòlars, i el mes d’abril del 2019 la taxa d’atur era del 9,7 per cent. Tractant-se de territoris adjacents, s’ha de subratllar que els qui visiten Andorra, des de França o des d’Espanya, han de travessar-los, sense que aquest fet hagi propiciat una activitat complement­ària rellevant, a causa de les restriccio­ns institucio­nals.

Per continuar progressan­t en el marc de la modernitat, el futur d’Andorra ha de descansar sobre els pilars que defineixen el capitalism­e democràtic: la llibertat econòmica, les llibertats civils i polítiques, la seguretat jurídica i la llibertat de la societat civil per dur a terme els seus projectes en un context internacio­nalitzat i dins dels límits que marca la llei. Qualsevol violació d’aquests principis, que han de ser defensats amb totes les forces de l’Estat de dret, comportari­a uns elevats costos irrecupera­bles que frenarien el creixement econòmic i la cohesió social d’Andorra.

Les especifici­tats de l’economia andorrana i les diferèncie­s en el disseny institucio­nal expliquen el contrast entre els resultats econòmics del Principat i els

dels territoris adjacents

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain