La Vanguardia (Català)

Ara Malikian obre l’Ordino Clàssic d’Andorra amb la seva proposta eclèctica

EL CONEGUT I ATÍPIC VIOLINISTA LIBANÈS D’ORIGEN ARMENI OBRE AVUI LA SEGONA EDICIÓ DEL FESTIVAL ORDINO CLÀSSIC, QUE REUNEIX UN PROGRAMA QUE PRETÉN ACOSTAR LA MÚSICA CLÀSSICA, EN EL SEU SENTIT MÉS AMPLI, A UN PÚBLIC MAJORITARI

-

La seva cabellera, el seu estilisme i, per descomptat, el seu violí, copen cartells de tot el món. Ara Malikian porta aquesta nit, a les 21 hores, a l’Auditori Nacional d’Andorra, la seva particular proposta que barreja la música clàssica amb el pop i el rock. El músic libanès, en gira mundial, és l’encarregat d’obrir la segona edició d’Ordino Clàssic, que fins al pròxim 1 de gener oferirà una programaci­ó cuidada i de qualitat en dos escenaris, el Auditori Nacional d’Andorra i l’església parroquial d’Ordino.

El festival consolida aquest segon any la iniciativa del Comú d’Ordino i de la Fundació Crèdit Andorrà, a través de l’Associació Festivals d’Ordino, per acostar la música clàssica a tothom a través d’un concepte actual i modern. No sembla una tasca fàcil, però l’organitzac­ió té preparats plats forts i eclèctics com Ara Malikian.

I és que la vida de Malikian (Beirut, 1968) no ha estat fàcil, però gràcies al seu art ha arribat a ser un dels compositor­s clàssics de més influència de la història actual. D’ascendènci­a armènia i ànima rockera, va fer el seu primer concert important amb 12 anys i amb 14 el director d’orquestra Hans Herbert-Jöris va quedar captivat pel seu estil i li va aconseguir una beca del Govern alemany per continuar estudiant a la Hochschule für Musik und Theater Hannover.

Però, malgrat la seva formació, Malikian ja veia que no podia encasellar-se en la música clàssica. El seu estil és tan únic que desprèn pinzellade­s de molts gèneres, des del pop al metal, passant pel rock i l’experiment­al. Per això no és d’estranyar que en el seu repertori instrument­al reti homenatge a músics i grups com Guns & Roses, Björk i Led Zeppelin.

Aquell que hagi pogut gaudir d’una de les actuacions de l’artista, de llarga cabellera esbojarrad­a i barba a conjunt, coincideix que l’energia que desprèn és descomunal. Toca, balla, canta, es col·loca prop del bateria de la banda… I tot sense desafinar ni una nota del seu violí de tota la vida. Perquè l’instrument de Malikian és una peça amb moltíssim valor sentimenta­l, ja que ha estat en la seva família des de fa molt de temps.

L’ímpetu gairebé absurd del geni libanès li va jugar una mala passada a començamen­t d’estiu, perquè va sofrir una caiguda sortint de l’escenari a Costa Rica i es va trencar diversos tendons de l’espatlla dreta. Per sort, va poder operar-se a temps i, després de tres mesos de quatre hores al dia de dolorosa rehabilita­ció, va reaparèixe­r en escena per reprendre la gira.

Per al seu últim treball, que presentarà davant el públic d’Ordino Clàssic, s’ha envoltat de diversos artistes internacio­nals de gèneres molt diversos com Enrique Bunbury, Kase O, Franco Battiato, Serj Tankian, Pablo Milanés i Andrés Calamaro.

El segon concert d’Ordino Clàssic el protagonit­zarà el grup andorrà 5AndCordes, que interpreta­rà un seguit de clàssics dels segles XVII al XXI. Amb aquesta proposta, el festival vol apostar clarament pels joves talents del país i continuar oferint una plataforma perquè els músics nacionals puguin presentar el seu treball i arribar al públic més gran possible. Aquest peculiar quintet, format per David Font (guitarra), Alexandre Arajol (violí), Elies Porter (violí), Sílvia Garcia (viola) i Carolina Bartumeu (violoncel), proposa a l’audiència un viatge en el temps a través d’una selecció d’obres del sud d’Europa que van des del barroc fins a la música contemporà­nia. L’actuació serà el 10 de novembre a les 12 hores, a l’església parroquial d’Ordino.

L’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA) s’encarrega del tancament del Festival Ordino Clàssic amb el Concert de Cap d’any, l’1 de gener de 2020, a les 19 hores, a l’Auditori Nacional d’Andorra. El concert, un any més, estarà liderat pel talentós director Francesc Prat. El compositor s’acosta a la música amb una mentalitat oberta i reparteix el seu temps entre el repertori simfònic, l’òpera i la creació contemporà­nia, per la qual sent una particular afinitat. Aquest interès l’ha situat en l’escena musical actual, particular­ment a Suïssa, Espanya i Andorra. Ha collaborat i dirigit projectes en llocs tan diversos com el Festival de Lucerna, l’ArtBasel, la Berlinale i el Sónar a la seva ciutat natal, Barcelona. L’actuació té com a títol Valsos, polques i molt més i començarà amb la celebració del 250è aniversari del naixement de Beethoven.

És evident que Ordino Clàssic ha nascut amb la voluntat de convertir-se en un festival de música dirigit al públic més gran possible, la millor manera que les simfonies clàssiques s’escoltin entre els cims més alts dels Pirineus. Com explica el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, “ens mou fer arribar la música clàssica més actual a tots els públics”. I Francesca Ros, directora de la Fundació Crèdit Andorrà, afegeix que “les propostes que es presenten destaquen per la seva qualitat artística i per ser molt diferents les unes d’unes altres. Per això confiem que la programaci­ó arribarà a un públic divers i ampli”.

El repertori instrument­al de Malikian ret homenatge a grans músics i grups com Guns & Roses, Björk i Led Zeppelin El festival andorrà aposta pels joves talents del país perquè puguin presentar el seu treball i així arribar al públic més gran possible

 ??  ?? Ara Malikian i la seva banda en una de les actuacions de la gira mundial
Ara Malikian i la seva banda en una de les actuacions de la gira mundial

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain