La Vanguardia (Català)

El grup IAG es marca l’objectiu de zero emissions per al 2050

- Barcelona

La indústria aèria s’està posant les piles per intentar reduir el seu impacte en l’escalfamen­t global. Ho ha fet el sector per complet, a través del programa Corsia, propiciat per l’ONU i que compromet la indústria a assolir la neutralita­t d’emissions el 2050.

I ara, el grup IAG, propietari de British Airways (BA), Iberia i Vueling, fa un pas endavant per comprometr­e’s amb l’objectiu 2050 amb un reguitzell de mesures que arrenquen al Regne Unit i que ben aviat implicaran també el mercat espanyol.

“Els focus estan posats en la indústria aèria, i no podem escudarnos que només suposa un 2% de les emissions globals, perquè amb el creixement del sector aquesta quota augmentarà en els propers anys”, va assegurar el conseller delegat d’IAG, Willie Walsh, allargant una mà a les noves generacion­s, representa­des en moviments com el Flygskam o líders mediàtics com Greta Thunberg.

A més, va agregar que “els projectes d’avions híbrids no seran una realitat fins d’aquí bastant temps, per la qual cosa cal actuar ja i canviar coses en la indústria avui”. Walsh va anunciar els primers passos d’un pla que arrencarà amb la compensaci­ó d’emissions de carboni de tots els seus vols nacionals a partir del 2020. Una mesura semblant a la que va anunciar la setmana passada el grup Air France.

“No creiem que a mitjà termini hi hagi una alternativ­a clara al querosè com a combustibl­e d’aviació, per això hem de començar a pensar solucions que limitin o compensin les emissions”, va assegurar el directiu en una trobada amb els mitjans a l’aeroport de Heathrow, a Londres. Per compensar les emissions del mercat domèstic de BA, que opera uns 75 vols diaris, el grup es compromet a “invertir en projectes verificats de reducció de carboni equivalent­s a les emissions generades dins del Regne Unit, que inclouen

projectes de reforestac­ió i plantació d’arbres a Sud-amèrica, l’Àfrica i Àsia”. Segons va argumentar Walsh, “aquestes inversions van directamen­t a intentar revertir l’escalfamen­t global, quan les taxes que podrien aplicar els governs no acaben sempre destinades a projectes mediambien­tals”.

Respecte a Vueling i Iberia, l’executiu irlandès va assegurar que el grup està també “estudiant mesures per implementa­r al mercat espanyol, però de moment arrenquen al Regne Unit” gràcies també a l’impuls i els incentius del Govern britànic.

Pel que fa a mesures que impliquen el hòlding, IAG va anunciar inversions de 400 milions de dòlars en els propers 20 anys en el desenvolup­ament de combustibl­es sostenible­s, bàsicament biofuel, que generen un 70% menys d’emissions de CO2. Tot i així, Willie Walsh va admetre que els biocombust­ibles seran encara molt minoritari­s en la indústria, “calculem que no arribaran al 10% el 2029”.

Willie Walsh assumeix que a mitjà termini no hi ha alternativ­a al querosè com a combustibl­e

 ?? BLOOMBERG ?? Willie Walsh
BLOOMBERG Willie Walsh

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain