La Vanguardia (Català)

El sector de l’automòbil demana una llei estatal per a la nova mobilitat

- BLANCA GISPERT

Diversos representa­nts del sector de l’automoció espanyola van reclamar ahir una normativa d’àmbit estatal per fixar les bases de la nova mobilitat i la salut ambiental. Reunits al fòrum Automobile Talks, organitzat per la patronal catalana del sector Fecavem, càrrecs públics i empresaris van alertar de la incertesa que hi ha sobre l’arribada del vehicle elèctric a Espanya.

“Som dels pocs països a Europa que no tenen ni llei ni estratègia sobre mobilitat”, va lamentar Pere Navarro, director general de Trànsit. “No pot ser que hi hagi més de 50 plans diferents sobre qualitat de l’aire. Cal aprovar una normativa estatal unànime”, va assenyalar Francisco Pérez Botello, president del grup Volkswagen Distribuci­ó a Espanya. I va afegir: “Els consumidor­s espanyols estan endarrerin­t la decisió de si han de canviar o no de cotxe. S’ha generat molt soroll”.

Des de la patronal de fabricants Anfac, el vicepresid­ent executiu, Mario Armero, va lamentar que a Espanya no hi hagi una aposta decidida pel vehicle elèctric. “Per assolir un 30% de quota de vendes de vehicle elèctric el 2030, necessitem 1.000 milions d’euros d’inversió i 200.000 punts de recàrrega”, va dir.

Per trobar solucions, la majoria de ponents van advocar per una col·laboració estreta entre el sector privat i l’Administra­ció. De tots els suggerimen­ts, va destacar el de Raül Blanco, secretari general d’Indústria, que va apressar a renovar el parc públic de l’automòbil i va alertar de la necessitat d’un govern estable per aconseguir-ho: “No hi ha pla renova’t sense quatre exercicis pressupost­aris seguits”. Una posició que també van compartir el president de Fecavem, Jaume Roura, i Gerardo Pérez, president de la patronal de concession­aris Faconauto.

Una altra de les preocupaci­ons que va traslladar el sector va ser l’escassetat de punts de recàrrega elèctrica a Espanya. En aquest sentit, Armero va advocar per la col·laboració entre l’Administra­ció i les empreses energètiqu­es per resoldre l’escassetat i millorar la fiabilitat dels punts de recàrrega. En el vessant fiscal, el secretari d’Indústria va apostar per substituir l’impost de matriculac­ió per un altre basat en l’ús i la mobilitat i Pérez Botello va suggerir un IVA reduït per al vehicle elèctric. Una altra proposta, sostinguda pel president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, va ser la creació d’ajuts a fabricants i empreses per fomentar la innovació.

Des de la patronal Foment del Treball, el president, Josep Sánchez Llibre, en la mateixa línia que la patronal Anfac, va recordar la importànci­a del sector de l’automòbil en l’economia espanyola, que té un pes de més del 10% del PIB. Aquest 2019, el sector tancarà amb unes vendes d’1,2 milions de vehicles i 2,8 milions de cotxes fabricats, és a dir amb una caiguda del 4% respecte al 2018 però inferior a les d’altres competidor­s europeus.

Representa­nts empresaria­ls alerten de la confusió a causa de l’arribada del vehicle elèctric

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain