La Vanguardia (Català)

Catalunya gravarà 3,6 milions de vehicles per les emissions de CO2

El nou tribut, previst a la llei del Canvi Climàtic, es començarà a pagar l’any que ve i els camions n’estaran exempts

- ANTONIO CERRILLO Barcelona

Els detalls de l’aplicació de l’impost a les emissions de CO2 dels vehicles ja estan enllestits. Obstacles polítics, jurídics i tècnics havien endarrerit la implantaci­ó del gravamen, que ja estava recollit en la llei del Canvi Climàtic, aprovada el 2017. Una vegada superats els esculls que han acompanyat aquest tribut, el camí queda net. En total, 3,6 milions de vehicles hauran de pagar l’impost, que començarà a cobrarse l’any que ve, malgrat que els rebuts tindran com a data el 31 de desembre del 2019.

La lletra menuda del nou impost queda recollida en un avantproje­cte de llei elaborat pel Departamen­t de la Vicepresid­ència i d’Economia i Hisenda que ben aviat serà aprovat pel Govern. El document incorpora algunes modificaci­ons a la llei del Canvi Climàtic a fi de donar més consistènc­ia a la nova tributació i resoldre algunes mancances i imprecisio­ns legals que en complicave­n l’aplicació.

L’impost gravarà els vehicles en funció de les seves emissions a l’atmosfera, de manera que penalitza els que llancen més CO2 i que, per tant, contribuei­xen més a l’escalfamen­t. Els que emeten menys de 120 grams de CO2 per quilòmetre estaran exempts d’aquest pagament durant l’any 2019, i a partir del 2020 pagaran el tribut perquè excedeixen el llistó dels 95 g CO2/km. El sentit últim és promoure una flota més neta i donar senyals ecològics al mercat.

Turismes i furgonetes tributaran el 2019 (per bé que el rebut es passarà al cobrament el 2020), mentre que les motos s’hi incorporar­an el 2020 i el pagaran el 2021. En canvi, no tributaran els camions, malgrat que el Govern no descarta que ho puguin fer en un futur.

La modificaci­ó de la llei neix, sobretot, de la necessitat de fixar l’impost als cotxes més antics, que no tenen informació sobre les emissions que fan. La Generalita­t es va trobar que bona part del parc de vehicles no tenen la xifra del volum d’emissions a la fitxa tècnica dels vehicles.

Per això “hem fet estudis a fi d’obtenir una fórmula que permeti determinar les emissions d’aquells vehicles per als quals no teníem dades d’emissions”, explica Marta Espasa, secretària d’Hisenda del Govern. S’han considerat diversos paràmetres (carburant, potència, cilindrada, massa, antiguitat...), en un procés en què ha col·laborat el Barcelona Supercompu­ting Center. La lectura estimada d’emissions afecta entre un 40% i un 50% del total de vehicles.

La intenció inicial del Govern era aplicar l’impost l’any 2018, però les successive­s demores han fet que a la pràctica s’hagi d’endarrerir formalment fins a l’any 2019.

Aquest nou gravamen serà d’una periodicit­at anual i tindrà com a primera data d’aplicació l’any 2019 (el rebut portarà com a data el 31 de desembre de cada any). “Aquest serà l’impost propi més important de la Generalita­t atenent el nombre de contribuen­ts; en total, gairebé tres milions”, assenyala la secretària d’Hisenda. Serà un impost molt semblant al

ESCULLS TÈCNICS SUPERATS

El Govern promou una modificaci­ó de la llei del Canvi Climàtic

SECRETARIA D’HISENDA

“L’impost es cobrarà per primera vegada el 2020, però referit a l’any 2019”

d’altres tributs locals o estatals (l’IBI o l’impost de circulació...).

L’Agència Tributaria ja disposa de les dades de tots els vehicles, que li han estat cedits per la direcció general de Trànsit.

L’Agència Tributària girarà les liquidacio­ns enviant-les directamen­t al contribuen­t, sense que aquest hagi de fer una autoliquid­ació. “Fixarem la quota i direm al ciutadà què ha de pagar, com si fos un altre impost, com l’impost de circulació o l’IBI”, afegeix Espasa.

“L’impost el cobrarem per primera vegada el 2020, però referit a l’any 2019”, explica. Atès que es farà una notificaci­ó prèvia al maig –contra la qual es podran presentar al·legacions ciutadanes– i que el padró definitiu estarà enllestit al setembre, la Secretaria d’Hisenda calcula que una part de pagament ja s’endarrerir­à fins al 2021.

L’impost té una estructura de fiscalitat ambiental progressiv­a en cinc trams, de manera que els segments d’emissions més altes estan especialme­nt penalitzat­s. El 2020 aquesta exigència serà més gran; és a dir, l’impost serà més car. Així doncs, l’any 2019 els vehicles estarien exempts de pagar en la franja fins als 120 grams per quilòmetre recorregut –tributaran a partir d’aquesta quantitat–, mentre que l’any 2020 començarie­n a pagar, ja que superarien la barrera dels 95 g/km. Un vehicle amb unes emissions de 150 g CO2/km, per exemple, pagaria 17,5 euros el 2019 i 44,5 euros el 2020.

Al contrari, un 4x4 amb un volum d’emissions de 218 g CO2/km seria castigat amb 76,6 euros el 2019 i 128, 77 euros el 2020. La modificaci­ó legal també aclareix més bé que són objecte de l’impost les empreses (lloguer de cotxes...) quan tenen una sucursal o una oficina a Catalunya.

El RACC ha valorat de manera positiva, globalment, la proposta, però ha expressat certes reserves. Aquesta entitat afirma que “la nova taxa grava la possessió i no l’ús”, i que es deixa de banda els vehicles de gran tonatge, que, de manera general, tenen més emissions per quilòmetre recorregut. El Govern replica, en aquest punt, que ara com ara deixa de banda els camions perquè no hi ha un inventari d’emissions disponible per fixar el gravamen.

“Des d’un punt de vista d’equitat, el nou impost pot afectar més notablemen­t els col·lectius econòmicam­ent més vulnerable­s”, diu el RACC, que sosté l’argument apuntant una certa correlació entre l’antiguitat dels vehicles (i, per tant, les emissions més elevades) i alguns sectors de la població (els joves, la gent gran i les llars amb rendes baixes).

 ?? XAVIER CERVERA ?? Els turismes i les furgonetes pagaran l’impost correspone­nt al 2019, mentre que en el cas de les motos s’endarrerei­x un any
XAVIER CERVERA Els turismes i les furgonetes pagaran l’impost correspone­nt al 2019, mentre que en el cas de les motos s’endarrerei­x un any
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain