La Vanguardia (Català)

Suspens en història

- Màrius Carol Director

Trump, més que ser un ignorant, és un despreocup­at de la veritat. L’inquilí de la Casa Blanca és un personatge que intenta ser la mesura de totes les coses, el que crida més en un món que no escolta, el que se sent capaç de reinterpre­tar la història. Ningú no li discuteix la seva llestesa: es va deslliurar de complir el servei militar al Vietnam per un esperó al peu, la qual cosa no va impedir a Joe DiMaggio de ser una estrella del beisbol.

L’última ocurrència de Donald Trump ha estat minimitzar la seva aliança dels Estats Units amb les milícies kurdes del nord de Síria, assegurant que “no van col·laborar en la II Guerra Mundial i no ens van ajudar a Normandia”. Aquestes paraules les va pronunciar després de deixar a la seva sort els kurds, que havien combatut al costat dels marines contra l’Estat Islàmic. La retirada de les tropes nord-americanes ha servit perquè Turquia comenci una ofensiva contra els kurds per esborrar-los del mapa. La decisió de Trump no ha aconseguit el suport del Partit Republicà: el senador Lindsey Graham, fidel aliat del president, ha assegurat que la retirada ha causat el rebuig ferotge en el seu partit, fins a l’extrem de demanar dures sancions contra Turquia, per l’ofensiva d’Erdogan.

El més sorprenent és que Trump utilitzés com a argument que els kurds no es van implicar en la II Guerra Mundial, cosa que demostra que o no va llegir mai aquest capítol de la seva història o al seu manual li faltaven fulls. El poble kurd –un grup ètnic sense Estat integrat per 40 milions de persones– no només va participar en el conflicte, sinó que va rebre nombroses condecorac­ions. Els seus soldats van participar activament en la batalla d’Habbaniyah (Iraq) i en els fronts d’Itàlia, Albània i Grècia, formant part de l’exèrcit britànic. Especialme­nt actives van ser les anomenades lleves iraquianes, un equip de paracaigud­istes format en una quarta part per kurds aguerrits.

El desconeixe­ment de la història de Trump és evident, però no li importa gaire. Quasi tot en el personatge traspua manca de rigor. Però és una broma que critiqui que els kurds no van anar a Normandia, quan ell va buscar un subterfugi per no anar al Vietnam.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain