La Vanguardia (Català)

Trump desdenya la importànci­a de l’aliança dels EUA amb els kurds

“No ens van ajudar a Normandia”, diu, i dona suport a sancionar Turquia

- Washington. Correspons­al BEATRIZ NAVARRO

Republican­s i demòcrates han criticat per igual, com ni més ni menys que “una traïció” contra els kurds, la decisió del president Donald Trump de deixar pas a Turquia al nord de Síria. Ni els va esmentar a l’anunci oficial de la retirada de les tropes, una decisió que deixava a la seva sort a qui ha estat un aliat clau en la lluita contra el grup terrorista Estat Islàmic.

Arran de l’allau de crítiques rebudes, Trump va dir que els tenia afecte, que eren “gent molt especial”. Però sentiments a part, la seva conclusió és que l’aliança dels Estats Units amb els kurds no era per a tant. “A veure, s’ha d’entendre que estan lluitant per la seva terra”, va dir el president abans-d’ahir en declaracio­ns a la premsa a la Casa Blanca. I, basant-se en un article que havia llegit, va afegir: “No ens van ajudar a la Segona Guerra Mundial, no ens van ajudar a Normandia, per exemple...”. “Ens hem gastat molts diners per donar-los munició i armes”, va recalcar, exactament dos anys després que ell mateix assumís el risc de fer enfadar Turquia i decidís donar armes als kurds per accelerar els avanços contra l’Estat Islàmic.

La invasió turca del nord de Síria ha fet passar a un segon pla la lluita contra el grup terrorista, que –d’acord amb un informe del Pentàgon publicat a l’agost–, malgrat que ha retrocedit molt terreny en els últims anys, torna a cobrar força. Trump no comparteix les crítiques dels seus aliats republican­s ni dels demòcrates sobre el pèssim senyal que Washington envia al món desentenen­t-se d’aquesta manera d’un aliat. És més, està convençut que per a Washington seria “fàcil” trobar nous aliats si els kurds abandonen definitiva­ment la seva lluita a Síria contra el grup terrorista, sorgit de l’evolució d’Al-Qaida a l’Iraq després de la invasió dels Estats Units.

Malgrat que va ser ell mateix que, tàcitament, va donar llum verda a la invasió turca del nord de Síria, on Ankara pretén instal·lar tres milions de refugiats, el president nord-americà es renta les mans i assegura que els Estats Units no donen suport a l’operació. La considera “una mala idea” i així l’hi va dir al president Recep Tayyip Erdogan en la seva trucada de diumenge passat, després de la qual va cedir a les pressions turques i va optar per fer una vegada per sempre el que havia intentat fer en dues ocasions, treure les tropes de Síria.

La Casa Blanca dona suport ara a castigar Turquia si s’excedeix en la seva ofensiva, encara que aquesta possibilit­at no estava en els seus càlculs inicials. El Partit Republicà, tot i això, s’ha aliat amb els demòcrates per preparar una proposta de sancions contra Ankara que inclouen la congelació d’actius, restriccio­ns de visats, la prohibició de venda de certs articles a l’exèrcit turc i limitacion­s a les activitats de les companyies energètiqu­es.

L’abrupta sortida de Síria i l’abandoname­nt dels kurds ha obert una fractura entre Trump i el seu partit en el moment que el president, sotmès a una investigac­ió del Congrés que podria acabar amb el seu impeachmen­t, necessita més el seu suport. Els republican­s saben, tot i això, que, en política exterior, poden permetre’s discrepar amb el president, els instints aïllacioni­stes del qual la majoria no comparteix.

El seu silenci davant l’escàndol de la petició d’ajuda electoral de Trump a Ucraïna ha estat censurat per gairebé dues desenes d’advocats conservado­rs, entre ells alts càrrecs d’anteriors governs. Els fets, recalquen, són “indiscutib­les” i “incompatib­les” amb el jurament de fidelitat a la Constituci­ó, a més d’“una amenaça per a la nostra democràcia” i una base “legítima” per investigar l’impeachmen­t, afirmen. Aquesta és la batalla, i no la de Síria, que realment preocupa Trump.

El president dels EUA aventura que seria “fàcil” trobar nous aliats contra l’Estat Islàmic

 ?? BADERKHAN AHMAD / AP ?? Columnes de civils van començar a fugir dimecres de Ras al-Ain i d’altres ciutats del nord de Síria
BADERKHAN AHMAD / AP Columnes de civils van començar a fugir dimecres de Ras al-Ain i d’altres ciutats del nord de Síria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain