La Vanguardia (Català)

Detenen protagonis­tes de la trama ucraïnesa per donacions irregulars

- Correspons­al

Donacions irregulars de campanya, negocis privats i diplomàcia internacio­nal es barregen en la detenció, abans-d’ahir a la nit a Washington, de dos empresaris dels Estats Units d’origen soviètic relacionat­s amb Rudy Giuliani, advocat del president dels Estats Units, Donald Trump, per recollir informació política nociva per als demòcrates.

Lev Parnas, natural d’Ucraïna, i Igor Fruman, nascut a Bielorússi­a, estan acusats de violar les lleis de finançamen­t de campanyes electorals dels Estats Units arran d’una donació de 325.000 dòlars a un fons que dona suport a la reelecció de Trump. Residents a Florida, tots dos estan acusats de mentir a la Comissió Electoral Federal, conspiraci­ó i falsificac­ió de documents. D’acord amb la investigac­ió de la Fiscalia de Manhattan, l’empresa des de la qual es va fer la donació –una gasística sense activitat real– era en realitat una tapadora. L’acta d’acusació assegura que Parnas i Fruman van intentar obtenir beneficis polítics i financers per a un funcionari ucraïnès per al que treballave­n. Les donacions, que en total ronden el mig milió de dòlars, van facilitar l’accés dels empresaris al Partit Republicà i al mateix president, amb qui s’han reunit a l’hotel de Mar-a-Lago (Florida), d’acord amb l’agència AP, o amb el fill gran, Donald Trump jr., amb qui es van fotografia­r al setembre.

Parnas i Fruman són els mitjancers que van ajudar Giuliani a reunir-se al gener amb l’exfiscal d’Ucraïna Iuri Lutsenko, entre altres alts càrrecs del país, d’acord amb diversos mitjans dels Estats Units. Els demòcrates sospiten que els homes van treballar com a emissaris de Giuliani i Trump davant les autoritats ucraïneses i els han citat a declarar en el marc de la investigac­ió del possible impeachmen­t del president.

L’acusació va més enllà i afirma que Parnas i Fruman estaven en contacte amb un congressis­ta dels Estats Units per aconseguir l’expulsió de l’ambaixador­a dels EUA a Kíev, Marie Iovanovitx, a petició del Govern ucraïnès. Iovanovitx, finalment, va ser retirada dos mesos abans del previst. El Congrés l’ha citat avui a declarar però no està clar si el Departamen­t d’Estat, que ja ha vetat a un altre testimoni de la trama, li hagi de permetre comparèixe­r. Els serveis legals de la Casa Blanca han subratllat que ni el president ni el seu equip de campanya no estaven al corrent dels fets que s’imputen als empresaris.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain