La Vanguardia (Català)

Apple cedeix a la pressió xinesa i retira una aplicació

- ISMAEL ARANA

Ni 24 hores. Aquest és el temps que ha trigat Apple a eliminar del catàleg una aplicació que permetia als usuaris rastrejar on era la policia de Hong Kong després que un mitjà estatal xinès l’acusés de complicita­t amb els manifestan­ts que assetgen des del juny les autoritats de l’excolònia. La tecnològic­a s’afegeix així a altres empreses dels Estats Units que els últims dies han cedit a les pressions xineses per tal de no veure malmesos els interessos comercials al gegant asiàtic.

Segons la firma california­na, la retirada de Hkmap.live es va decidir després de ser informada per les autoritats hongkongue­ses que l’aplicació estava sent utilitzada per “atacar i emboscar la policia i amenaçar la seguretat pública” i que els “criminals” l’han utilitzat per actuar en àrees on saben que no hi ha forces de l’ordre presents. “Aquesta aplicació viola les nostres pautes i lleis locals”, va dir en un comunicat emès a última hora de dimecres.

Per la seva banda, els desenvolup­adors de l’aplicació van dir a Twitter que no hi havia evidència que l’eina s’hagués utilitzat per atacar la policia i que els moderadors havien anat eliminant els comentaris que fomentaven qualsevol activitat criminal. La decisió

El ‘Diari del Poble’ va acusar la companyia de complicita­t amb les protestes a Hong Kong

d’Apple és “clarament una decisió política”, van assegurar.

L’aplicació Hkmap.live utilitza informació que li proporcion­en els mateixos usuaris per informar en temps real d’on estan concentrat­s els agents de policia i els grups de manifestan­ts, on s’ha llançat gas lacrimogen o si hi ha carrers tallats al trànsit, de manera que l’usuari pot evitar aquelles zones i triar una ruta alternativ­a en els seus desplaçame­nts.

Però dimecres, el Diari del Poble, mitjà oficial del Partit Comunista xinès, va assenyalar en un dur article que el veritable ús de l’eina és identifica­r el parador de la policia per facilitar que els “agitadors” puguin planejar i cometre actes violents sense córrer el risc de ser arrestats. “Deixar que aquest software verinós se surti amb la seva és una traïció als sentiments del poble xinès”, assegurava el text.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain