La Vanguardia (Català)

La UpM demana un front unit a la Mediterràn­ia en ple atac turc a Síria

- IRENE DELGADO

Diàleg, cooperació i unió per afrontar els problemes. Aquests són els punts clau que la Unió per la Mediterràn­ia va emfatitzar en la quarta edició del Fòrum Regional de la UpM celebrat ahir a Barcelona.

Els ponents van ser els representa­nts dels 43 països membres, que represente­n més de 750 milions de persones: l’alta representa­nt de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Federica Mogherini, el ministre d’Afers Exteriors i Expatriats de Jordània, Aiman Safadi, el ministre d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació d’Espanya, Josep Borrell, i el secretari general de la Unió per la Mediterràn­ia, Nasser Kamel.

En ple atac turc a Síria, els quatre ministres van insistir a explorar les vies de diàleg i els espais de cooperació. La UpM és “una organitzac­ió basada en la cooperació de diferents governs que comparteix­en la mateixa geografia i, encara que no sempre coincideix­en en la seva ideologia política, treballen junts en els interessos comuns”, com la descrivia Mogherini.

Ara, la UpM enfoca la seva atenció en tres crisis: el conflicte entre Israel i Palestina, la situació a Líbia i Síria.

“Creiem que la solució és política, no militar”, va afirmar Safadi respecte a quina serà l’actuació d’Europa davant els atacs. I va afegir: “Rebutgem tota acció que atempti contra la sobirania de Síria. Volem una sortida política que conclogui en l’abandoname­nt de totes les forces estrangere­s del país”.

La també vicepresid­enta de la Comissió Europea va assegurar que la UE continuari­a finançant les agències que ajuden els refugiats sirians a Turquia. No obstant això, va negar rotundamen­t que pensin finançar cap zona segura a Síria ja que, segons ella, “la Unió Europea no finança activitats que no respectin els drets de les poblacions locals” i apunta a la possibilit­at que l’esmentada zona es converteix­i en un objectiu.

Respecte al conflicte entre Israel i Palestina, la UpM veu una “necessitat urgent” que s’arribi a un acord de pau amb la creació d’un estat palestí independen­t d’acord amb la llei internacio­nal i les resolucion­s de la UE.

En el marc del fòrum regional també es va parlar d’una altra qüestió urgent: els alarmants resultats que s’exposen al primer informe científic sobre l’impacte del canvi climàtic i mediambien­tal a la Mediterràn­ia. S’hi indica que més

Els representa­nts de la UpM insisteixe­n a explorar les vies de diàleg i cooperació per afrontar les crisis

de 250 milions de persones patiran escassetat d’aigua d’aquí vint anys i assenyala que la regió de la Mediterràn­ia sofreix un escalfamen­t més intens que la mitjana del planeta. El secretari general va indicar que aquestes conseqüènc­ies es percebran en termes d’habitabili­tat, desenvolup­ament econòmic i agricultur­a, entre d’altres. Encara que afegeix que “aquests resultats no tenen en compte la possibilit­at que els nostres governs treballin mà a mà en l’assumpte i inverteixi­n en economies verd i blava”.

“Planifican­t junts el futur” ha estat el lema d’aquest any de la Unió per la Mediterràn­ia, en una edició en la qual també s’ha condemnat l’atac a una sinagoga a Alemanya dijous d’aquesta setmana. El ministre de Jordània va concloure que “el terrorisme és un enemic comú” i que “la cultura de l’odi no pertany a cap religió ni civilitzac­ió”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain