La Vanguardia (Català)

Els catalans suspenen el debat de política general al Parlament

- SILVIA HINOJOSA Barcelona

El debat de política general celebrat fa dues setmanes al Parlament no va deixar bona impressió en els catalans, que el puntuen amb un 3,63 (sobre 10) en grau de satisfacci­ó, segons l’última enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). Més de la meitat dels enquestats, un 57,5%, consideren que ningú no va guanyar i tots els líders polítics suspenen, entre ells el president Quim Torra (4,33), tot i que és el més ben puntuat no només pels votants de JxCat (7,85) sinó també pels d’ERC (5,77).

L’enquesta de l’institut demoscòpic de la Generalita­t es va dur a terme per telèfon entre el 26 de setembre i l’1 d’octubre, amb una mostra de 800 persones. D’aquests, un 57,3% assegura que tenia coneixemen­t del debat que cada any obre el curs polític a Catalunya, però només el 34,9% el va seguir bastant o molt.

Tot i això, el 55% es van informar amb bastant o molt interès, majoritàri­ament –46,7%– per la televisió. I la pràctica totalitat –el 91,5%– d’aquests ciutadans que es van informar consideren que les crítiques, retrets i acusacions dels uns contra els altres van predominar en les intervenci­ons, davant les propostes –4,1%–. El ple de política general va acabar amb una forta picabarall­a entre Ciutadans i el bloc independen­tista quan va transcendi­r, durant les votacions, la notícia de l’enviament a presó preventiva de set CDR detinguts per presumpta pertinença a organitzac­ió terrorista.

Dels líders que van intervenir, a part de Torra, els més ben valorats són Sergi Sabrià (ERC) i Carles Riera (CUP), amb 4,61, seguits per Albert Batet (JxCat, 4,56) i Miquel Iceta (PSC, 4,18). La pitjor, Lorena Roldán, que s’estrenava com a portaveu de Cs i líder de l’oposició, amb 1,72. A Roldán no l’aproven ni els seus votants (4,5), que puntuen millor el popular Alejandro Fernández (5,09). I el 61% pensa que la seva imatge ha empitjorat després del debat.

Amb aquests resultats, no és estrany que el 50,3% pensi que després del debat la situació política empitjorar­à, mentre que el 39,9% pensa que continuarà igual.

Un 91,5% pensa, segons el CEO, que al ple van predominar els retrets davant de les propostes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain