La Vanguardia (Català)

El Govern exigeix el cessament del cap de la Guàrdia Civil a Catalunya

La Generalita­t creu que el discurs de Garrido és una “provocació” abans de la sentència

- SERGI QUITIAN Barcelona

El xoc entre la cúpula dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil dimecres en l’acte de commemorac­ió de la patrona de l’institut armat va tenir ahir ressò al Palau de la Generalita­t i el Parlament. L’Executiu català, a través d’una carta dirigida a la vicepresid­enta en funcions, Carmen Calvo, va exigir al Govern central el “cessament immediat” del cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, Pedro Garrido, per les seves paraules en al·lusió al paper clau del cos en les investigac­ions contra el procés.

“Ofensa” i “greuge” són algunes de les qualificac­ions amb què la missiva, firmada per la consellera portaveu, Meritxell Budó, valora el discurs de Garrido, una carta en què no s’esmenta el del director general de la Guàrdia Civil, Félix Vicente Azón.

A més a més, el Govern assenyala que les paraules de Garrido són una “provocació” en el “moment especialme­nt tens que viu la relació entre Catalunya i Espanya” i a les portes d’una sentència de l’1-O que, auguren, “incrementa­rà el nivell de conflicte”.

Hores abans, al Parlament, el vicepresid­ent Pere Aragonès va qualificar repetidame­nt de “vergonya” el discurs del cap de la Guàrdia Civil a Catalunya. Aragonès es va servir d’una interpel·lació del seu grup per retreure que els màxims responsabl­es de la Guàrdia Civil fessin un “posicionam­ent polític”. En aquest sentit, va recórrer als límits imposats per la Junta Electoral –com la retirada de llaços i pancartes pels presos de les façanes dels edificis de la Generalita­t– per emfatitzar que la mateixa JEC que “demana neutralita­t a uns governs que han estat elegits per la ciutadania calla davant uns comandants de la Guàrdia Civil que prenen partit a favor d’una determinad­a ideologia”.

ERC va completar la seva rèplica a la fricció entre la cúpula de la Guàrdia Civil i els Mossos registrant, amb EH Bildu, una petició de compareixe­nça davant la diputació permanent del Congrés del ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska. Al seu text, reclamen que el titular d’Interior “doni explicacio­ns de les mesures disciplinà­ries que pensa prendre el ministeri en relació amb els pronunciam­ents públics dels caps de la Guàrdia Civil”. A aquesta petició no s’hi va afegir JxCat, malgrat que el seu portaveu, Eduard Pujol, va qualificar d’“infame i indigne” el discurs de Garrido.

Per la seva banda, Marlaska, que va negar tenir constància de cap fricció, va assegurar que, en tot cas, “la cooperació, coordinaci­ó i col·laboració de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i els Mossos és immillorab­le”. Malgrat això, a la seva carta el Govern el contradeia i advertia que el xoc entre els Mossos i Guàrdia Civil “tindrà efectes a llarg termini i soscava la relació de col·laboració entre cossos”.

 ?? MARTA SIERRA / ACN ?? El vicepresid­ent Pere Aragonès
MARTA SIERRA / ACN El vicepresid­ent Pere Aragonès

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain