La Vanguardia (Català)

El PSOE enterra tota benvinguda a Errejón i passa a l’atac directe

Sánchez només al·ludeix al líder de Més País per vincular-lo a la CUP a Catalunya

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

De la benvinguda al silenci, i fins i tot la crítica més contundent. Almenys a Catalunya. El discurs electoral de Pedro Sánchez sobre Íñigo Errejón es va modulant en funció de la “mossegada” que Més País pot clavar al PSOE el 10-N, i que alguns socialiste­s pensen que podria ser superior a l’estimada d’entrada.

Mentre sorprenia tothom amb l’afirmació que amb Unides Podem en alguns ministeris clau del seu Govern “no dormiria tranquil a la nit”, el 19 de setembre en una entrevista a La Sexta Sánchez va donar, en canvi, la benvinguda a Errejón fins i tot abans que el líder de Més País confirmés la seva presència a la cursa electoral. “He vist coses que ha dit i ha fet que em semblen positives i esperançad­ores”, va assegurar Sánchez.

I va destacar que Errejón va dir que hauria acceptat la proposta que li va fer a Pablo Iglesias d’una vicepresid­ència i tres ministeris, que hauria facilitat la formació d’un govern progressis­ta, i que fins i tot a la Comunitat de Madrid va oferir els seus vots de franc perquè el socialista Ángel Gabilondo fos president, encara que tingués el suport de Ciutadans. “Tot perquè la ultradreta no tingués la influència que ara desgraciad­ament té al govern de la Comunitat de Madrid”, va assenyalar.

Els estrategs de la Moncloa, de fet, malgrat que admetien que “Errejón ens pot mossegar una mica”, pensaven que presentant­se només a Madrid aconseguir­ia tres escons amb prou feines, en perjudici fonamental­ment d’Unides Podem, però que després del 10-N tindria un grup propi, amb Compromís i altres forces, que facilitari­en a Sánchez investidur­a i governabil­itat.

Alguns veterans del PSOE, però, van llançar un crit d’alarma. Van assegurar que no entenien com Sánchez podia “saludar tan efusivamen­t” Errejón. “Perquè ens clavarà una bona mossegada”, van advertir. I van suggerir “tapar” la candidatur­a d’Errejón en lloc de donar-hi ales.

Ara a Ferraz diuen que el resultat d’Errejón és una incògnita, malgrat que alguns sondejos li atorguen sis escons. Però a la Moncloa afirmen que Errejón “no es presenta com un candidat real a la presidènci­a del Govern, i ni tan sols a tot Espanya; la seva funció és merament instrument­al per desbloquej­ar”. A més a més, asseguren que la campanya electoral de Sánchez anirà “de menys a més”, en canvi a Errejón “la campanya se li farà eterna”.

Però la veritat és que Errejón ha desaparegu­t del discurs electoral de Sánchez, més enllà de les seves al·lusions a la “sopa de lletres” que es presenta tant a la seva dreta com a la seva esquerra, amb què pretén situar-se al centre de l’escenari. Al PSOE, mentrestan­t, van començar a disparar contra Errejón amb artilleria pesant. Per exemple, quan Clara Serra, la seva número dos a Més Madrid, va abandonar el vaixell. “L’escissió de l’escissió”, va dir la vicesecret­ària general del PSOE, Adriana Lastra. “Són més part del problema que de la solució”, va advertir Rafael Simancas davant la històrica fragmentac­ió de l’espai a l’esquerra del PSOE, i ja va recordar que el 2016 Errejón va votar amb Iglesias per impedir la investidur­a de Sánchez. I alguns dirigents territoria­ls del PSOE ja titllen de “populista” el líder de Més País.

El fitxatge per Errejón com a cap de llista per Barcelona de Juan Antonio Geraldes, que a les últimes municipals es va presentar en la candidatur­a de Guanyem Sant Boi, on també s’integrava la CUP, ja va ser aprofitat amb contundènc­ia per Sánchez. Al míting que dimecres va protagonit­zar a Barcelona, va passar a l’atac directe: “Ara resulta que la CUP es presenta amb dos partits polítics; pel seu i la divisió d’Unides Podem, el d’Errejón”.

I la cap de cartell socialista per Barcelona, Meritxell Batet, va destacar la seva “sorpresa” amb el candidat dels Comuns, Jaume Asens, i el de Més Barcelona, Geraldes: “Estan més preocupats pels temes identitari­s que per les polítiques d’esquerra. Tots dos són independen­tistes!”, va alertar.

Al míting que ahir a la nit va protagonit­zar a Terol, Sánchez va tornar a atiar Pablo Casado, Albert Rivera i Pablo Iglesias, però ni va citar Errejón. Tret de la implícita al·lusió que, malgrat el “multiparti­disme”, el 10-N només oferirà dues respostes: “Avançar o quedar-nos bloquejats”. Per avançar, va dir, hi ha el PSOE. “I qui vulgui continuar amb el bloqueig –va concloure– té molts partits a esquerra i dreta”.

La Moncloa nega cap temor i assegura que a Errejón “se li farà eterna la campanya” del 10-N

 ?? ANTONIO GARCÍA / EFE ?? Pedro Sánchez rebent el suport dels assistents al míting que ahir a la nit va protagonit­zar a Terol
ANTONIO GARCÍA / EFE Pedro Sánchez rebent el suport dels assistents al míting que ahir a la nit va protagonit­zar a Terol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain