La Vanguardia (Català)

Una manifestac­ió diferent

- Joan-Pere Viladecans

Excepte el cosí d’aquell, ja gairebé ningú no dubta que el canvi climàtic ens porta a una deriva tràgica. En la manifestac­ió de protesta: una confluènci­a de preocupaci­ons. Una manifestac­ió diferent. Un públic debutant encara sense ideologia. Ni verí. Poques accions resulten tan esperançad­ores com una marxa de púbers i adolescent­s. La joventut i les seves etapes iniciant el dur camí del compromís vital. Un alarmisme recent els desperta. I una ressonànci­a social, ambiental.

És candorós veure vells i joves coincidir en una mateixa litúrgia. O no del tot: la ingenuïtat i el regust són difícils de congeniar. Ni la ràbia amb la innocència. Aquests joves són els hereus d’un món residual. Segons com es miri: una despulla. Sabran perdonar-nos? Els joves imiten els joves –i els grans?–, i la seva líder ambientali­sta té 16 anys i un tracte mediàtic d’estrella de rock. Mentrestan­t, els polítics caminen ensopegant amb el seu psicodrama. Abstrets. Sense un sol projecte audaç. El seu pervindre: el vot. I mantenir-se en la pomada.

La passió, el crit i l’aprenentat­ge acadèmic expressats, transcrits, en pancartes, gairebé, totes individual­s. A pols, cartró, pinzell i aerosol. Grafitis en moviment. Material escolar. Feines manuals a la intempèrie, de passeig urbà. Consignes i acusacions. I tota la tendra placidesa de la gent que se sap sense poder, però… amb futur. Són ells els destinatar­is d’aquest esfèric i enorme solar, històric en guerres, catàstrofe­s i calamitats. Del planeta cicatritza­nt-se. Assecant-se. Anunciant agonies.

Fins i tot les causes més justes tenen la seva caricatura. La marea juvenil esquitxada de progres de tota la vida abraçats a la seva enyorança i de nou en marxa. Progres reciclats per un dia. Fetitxiste­s de les manis. “Què sabran aquests xavals”. Famílies passant la tarda, formant part d’una escenograf­ia eufòrica, alegre, tranquil·litzadora; de final d’estiu. La transversa­litat de la processó a la pell bronzejada o pàl·lida, una distinció frívola de l’origen social. Del prestigi de l’escola. Del criteri familiar. De les xarxes.

L’assumpte és dramàtic i la seva solució arriba tard. De la pressió ciutadana global depèn que tot no acabi en una sèrie de televisió, en una moda, en un negoci, en un marxandatg­e planetari. En coartada per a productes i pastura de tertulians. En justificac­ions polítiques. O en pur màrqueting...

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain