La Vanguardia (Català)

Referèndum­s, democràcia o demagògia?

- Josep Antoni Duran i Lleida

Fa temps que volia reflexiona­r públicamen­t sobre la relació dels referèndum­s amb la democràcia. Si no ho he fet abans era pel temor que les meves paraules s’interprete­ssin en clau de política catalana i es reduïssin al referèndum d’autodeterm­inació. Tot i això, la meva progressiv­a preocupaci­ó per la salut de la democràcia i l’amenaça dels qui erigint-se en representa­nts del poble el confronten amb les institucio­ns i amb la llei, m’ha animat a superar la meva contenció i a compartir en aquesta tribuna algunes considerac­ions sobre els referèndum­s.

Confesso, d’entrada, la meva preocupaci­ó per la febre plebiscità­ria que albiro en l’horitzó polític i que té aval en el passat més recent. I no em refereixo tan sols a l’exercici de l’anomenada “democràcia directa” a nivell estatal. També en l’àmbit local s’albiren nuvolots disposats a descarrega­r dosi de populisme al voltant de la idea que el referèndum és la perfecció de la democràcia. No seré jo qui contradigu­i els qui opinin que el referèndum, després del correspone­nt debat en les institucio­ns, pot ser un bon punt final d’un procés decisori. Però comparteix­o sobretot la posició dels qui consideren que, lluny de considerar-lo la panacea de la democràcia, és sovint un instrument de la demagògia.

Personatge­s com Trump, Farage, Le Pen, Salvini..., presentant la política com una cosa tremendame­nt simple, sostenen –i no és veritat– que la gran massa de la gent corrent sap instintiva­ment què és el que cal fer. Es presenta el recurs a la “veu del poble” com l’essència de la democràcia. Amb aquest afany evoquen fins i tot l’àgora d’Atenes com la seva suprema perfecció (per cert, Aristòtil o Diògenes no hi van poder participar mai perquè mai van arribar a complir amb els estrictes criteris de ciutadania). Dissenteix­o de l’opinió dels apòstols del populisme, entre altres coses, perquè en la majoria dels casos el referèndum és l’expressió del cínic exercici de fer veure que manen uns per continuar manant els altres.

Quan anys enrere van començar a manifestar-se els símptomes de la febre referendàr­ia convocant consultes a la Gran Bretanya, Itàlia, Catalunya... o anunciantl­es a la mateixa ciutat de Barcelona, recordo una conversa que vaig mantenir amb el més alt executiu d’una companyia italiana. Expressava la seva perplexita­t davant el recurs fàcil dels polítics de transferir al carrer la responsabi­litat de prendre decisions des de les institucio­ns, més encara sobre qüestions d’una complexita­t tècnica o política indiscutib­le. “A mi em paguen –deia– per elegir un bon equip directiu i debatre i prendre amb ells la millor decisió, no per convocar als treballado­rs en assemblea i transferir-los la nostra responsabi­litat quan hagi de prendre una decisió”.

No aniré tan lluny com l’expremier laborista britànic Clement Attlee quan deia que “el referèndum havia estat amb massa freqüència l’instrument del nazisme i del feixisme”, però sí que assumeixo conscientm­ent que el referèndum simplifica problemes complexos i, per això, s’identifica plenament amb el populisme. Es vol fer l’efecte que amb ell es pretén enfortir la democràcia, quan en realitat pot debilitar-la. Organitzar un referèndum no significa necessària­ment respectar el poble. Al contrari, la intenció que sovint el motiva no és cap altra que manipular la ciutadania.

D’altra banda, el debat d’un referèndum acostuma a venir condiciona­t per l’autor de la proposta i les conseqüènc­ies polítiques que per a ell (o ella) pugui tenir. Sense tenir res a veure amb la proposta que es planteja, no es dona resposta al contingut de la pregunta formulada (com més complexa, més ignorada), sinó que es respon en funció de l’efecte polític que la seva resposta produirà. En el fons, en molts casos el referèndum no és el mitjà més idoni per associar directamen­t els ciutadans amb grans decisions polítiques, si aquestes no van mediatitza­des per vies democràtiq­ues de debat i decisió que la democràcia representa­tiva garanteix.

El politòleg italià Giovanni Sartori acumulava als desavantat­ges de la democràcia referendàr­ia la necessitat d’insistir en la necessitat d’un bon coneixemen­t dels assumptes debatuts per part del públic, necessitat molt més gran que en el cas de la democràcia representa­tiva (on són els representa­nts els que decideixen). En aquest mateix sentit, opino que els referèndum­s són contraris a la complexita­t dels problemes. De fet, simplifiqu­en, comprimeix­en i redueixen la veritat, cosa que acaba deformant-la i falsejant-la.

És més, molt sovint –especialme­nt quan allò sotmès a consulta és profund i complicat– succeeix el mateix que amb determinad­es propostes electorals: es creen falses esperances de solució i s’acaba per provocar decepció. Deuen haver llegit Shakespear­e i el seu Ricard III: “Tu, promet, perquè prometre no empobreix”! Això sí, el que vindrà després ja serà el poble qui ho pagarà!

Lluny de ser la panacea de la democràcia, el referèndum és sovint un instrument de la demagògia

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain