La Vanguardia (Català)

Mosquits i falta d’aigua, reptes climàtics a la Mediterràn­ia

Les temperatur­es a la regió superen un 20% la mitjana mundial

- A. CERRILLO Barcelona

La crisi climàtica i ambiental facilitarà la invasió de mosquits capaços de transmetre malalties a la regió mediterràn­ia i, alhora, provocarà un increment de l’escassetat d’aigua. Són dues de les múltiples alertes que recull l’informe Els riscos vinculats als canvis climàtics i ambientals a la regió mediterràn­ia, que ahir es va presentar a Barcelona. El treball l’han elaborat 80 científics (xarxa Medecc) per encàrrec de la Unió per la Mediterràn­ia.

L’informe assenyala que “el canvi climàtic afavoreix la potencial transmissi­ó” de malalties inoculades per mosquits i que la invasió actual del mosquit tigre (Aedes albopictus) pot augmentar.

“Podem dir amb certesa que l’escalfamen­t climàtic, i també l’augment de la freqüència dels fenòmens climàtics extrems, com les inundacion­s, contribuei­xen al potencial de transmissi­ó de les malalties a la regió”, assenyala l’estudi. Els últims anys hi ha hagut diversos casos de transmissi­ó autòctona de dengue, almenys a Croàcia, França o Espanya (dos casos a Múrcia i a prop de Barcelona).

Durant el càlid estiu del 2017 es van registrar dos focus de chikunguny­a a França i Itàlia. De totes maneres, els experts veuen difícil calibrar tota la gravetat de les conseqüènc­ies del canvi climàtic i la distribuci­ó de malalties infecciose­s (ja que les interaccio­ns entre patògens i vectors de transmissi­ó són complexes). Però recorden que tota la conca mediterràn­ia presenta un fort potencial d’infecció pel virus del Nil occidental que es podria estendre “a la major part dels països mediterran­is”. Les dinàmiques del cicle de vida de les espècies susceptibl­es de transmetre malalties i dels organismes patògens són sensibles a les condicions climàtique­s, es detalla.

L’informe aborda l’abundant i complexa successió de fenòmens que desencaden­a el canvi climàtic. Per exemple, l’escalfamen­t i les seves seqüeles (sequeres, menys disponibil­itat d’aigua i més pressió sobre els recursos hídrics) amenacen d’aguditzar els conflictes i d’agreujar els riscos de migracions massives a la conca de la Mediterràn­ia.

Per a tota la regió es pronostica una sensible disminució de la disponibil­itat d’aigua dolça les pròximes dècades (entre un 2% i un 15%, per a una alça de 2ºC de temperatur­a). És una de les taxes de descens més fortes a escala mundial.

L’informe descriu com l’escalfamen­t i l’evapotrans­piració –fruit d’un clima més càlid– deixaran les plantes més seques i intensific­aran la necessitat de reg agrícola, cosa que, unida a altres demandes addicional­s (per cobrir augments demogràfic­s,

MENYS PRECIPITAC­IONS

Més de 250 milions de persones patiran la falta de recursos d’aquí 20 anys

urbanitzac­ió...), agreujarà aquesta escassetat de recursos.

Més de 250 milions de persones integraran la població “pobra d’aigua” (menys de 1.000 metres cúbics d’aigua per habitant i any) que patirà aquesta escassetat d’aquí 20 anys. (El 2013 aquesta penúria la patien 180 milions de persones.)

La durada dels períodes de sequera i la seva intensitat augmentara­n de manera significat­iva. L’informe ja detecta aquesta intensific­ació de les sequeres des del 1950, i destaca especialme­nt la del període 2008-2011 a l’Orient Mitjà. La temperatur­a mitjana a l’Orient Mitjà ha augmentat 1ºC entre el 1931 i el 2008. Els experts consultats per la Unió per la Mediterràn­ia alerten que es donen les condicions d’un efecte en cadena en l’agreujamen­t de les condicions de vida, incloent-hi el potencial que sorgeixin nous conflictes,

ESCENARI A FINAL DE SEGLE

La demanda d’aigua per a reg creixerà fins a un 18% només per l’escalfamen­t

com la intensific­ació de les migracions massives. Les poblacions de les regions semiàrides situades al sud i a l’est de la Mediterràn­ia són les que estan especialme­nt exposades a patir la penúria d’aigua, fins i tot si l’escalfamen­t es limita a 2ºC. A Grècia i Turquia la disponibil­itat d’aigua podria baixar per sota dels 1.000 metres cúbics per habitant i any d’aquí al 2030.

“La disponibil­itat d’aigua insuficien­t per habitant al sud-est d’Espanya i a les costes del sud de la Mediterràn­ia es podria situar per sota dels 500 metres cúbics per habitant i any, una situació de penúria d’aigua a què es podria arribar en un futur proper”, afegeix l’informe. Només l’escalfamen­t farà pujar la demanda d’aigua per a regadiu entre un 4% i un 18% d’aquí a finals de segle (exclusivam­ent per un escalfamen­t de 2ºC i 5ºC respectiva­ment). Però aquestes xifres es podrien ser d’entre un 22% i un 74% pel creixement demogràfic i de la demanda.

Tots aquests fenòmens a les zones costaneres de l’est i del sud de la Mediterràn­ia, així com la urbanitzac­ió creixent, comporten “no només una demanda d’aigua més elevada, sinó també una degradació de la qualitat de l’aigua”.

L’informe assenyala que “avui a la regió mediterràn­ia les temperatur­es anuals mitjanes són aproximada­ment 1,5ºC més altes que les de l’època preindustr­ial (18801899). Això significa que l’escalfamen­t és un 20% més ràpid que la mitjana mundial.

Si no hi ha mesures d’atenuació suplementà­ries, la temperatur­a regional augmentarà uns 2,2ºC (amb relació a la de l’època preindustr­ial) en aquesta regió d’aquí al 2040 i, fins i tot, fins als 3,8ºC en algunes subregions d’aquí al 2100. Tots aquests augments de temperatur­a es traduiran en “onades de calor més significat­ives i duradores”.

El nivell del mar s’ha accelerat els últims decennis fins a arribar als tres mil·límetres a l’any. Els escenaris futurs assenyalen una elevació del nivell del mar en l’escala mundial entre 52 i 190 centímetre­s en l’horitzó del 2100. Un 90% de les poblacions de peixos comerciali­tzades ja estan sobreexplo­tades a la Mediterràn­ia, i es preveu que el pes corporal màxim mitjà dels peixos es reduirà fins a un 49% el 2050.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain