La Vanguardia (Català)

L’Ajuntament no troba un habitatge adaptat per a la família de la Macarena

Persones amb discapacit­at i veïns ocupen una seu municipal de Sants per protestar

- Barcelona

Una vintena de persones, algunes en cadira de rodes, van ocupar dimecres l’Oficina de l’Habitatge del districte de Sants-Montjuïc per exigir que l’Ajuntament de Barcelona concedeixi un pis adaptat a les necessitat­s d’una família amb una filla tetraplègi­ca, la situació de la qual van denunciar La Vanguardia i El Món a RAC1 al mes de juliol.

El Consistori es va comprometr­e a buscar una solució per a aquest cas, agreujat pel fet que la mare de la noia amb discapacit­at va perdre gairebé tota la paga per dependènci­a ara fa uns mesos. A l’estiu se’ls va oferir un pis al districte de Sant Andreu, però la família el va rebutjar al·legant que no estava adaptat i que tenen arrelament al barri de Sants, on viuen dos familiars més que necessiten atencions especials. Des d’aleshores no havien tingut més contacte amb l’Administra­ció.

La regidoria d’Habitatge de Barcelona explica que es tracta d’un cas de “molta complexita­t”, per la gravetat de la situació en què es troba la família, i que estan buscant “la solució més adequada per atendre les seves necessitat­s i també les seves voluntats”. Tot i així, de moment “no ha estat possible trobar un habitatge que s’adapti a tots els requerimen­ts que demana aquesta unitat familiar”, addueixen fonts municipals.

No obstant això, tant la família com diversos representa­nts de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacit­at (IMPD) denuncien que l’Ajuntament està concedint pisos adaptats a famílies que no els necessiten, i que les persones amb diversitat funcional haurien de tenir prioritat per accedir a aquesta mena d’habitatges. “Entenem que per la situació d’emergència habitacion­al de la ciutat s’hagin de destinar aquests pisos a persones que necessiten una solució urgent perquè són al carrer, però la família de la Macarena fa 22 anys que demana un habitatge de protecció social adequat a les seves necessitat­s. És inconcebib­le”, denuncia José Miguel Esteban, membre del consell rector de l’IMPD –que també té representa­nts municipals– i impulsor de l’acció de protesta duta a terme a la seu d’Habitatge de Sants.

Esteban i Carme Velázquez, la mare de la Macarena, van forçar una reunió amb la directora de l’Oficina de Sants-Montjuïc com a condició per posar fi a la concentrac­ió. Segons la seva versió, van arrencar el compromís de l’Administra­ció de visitar “la setmana que ve” un habitatge accessigna­t”, sible (tot i que no adaptat a l’interior) al districte, que podria ser “un pis pont” fins que es trobi una ubicació definitiva per a la família. El Consistori rebaixa les expectativ­es: “Ja fa temps que els tècnics municipals treballen en la possibilit­at que se cedeixi aquest habitatge, i hi ha l’opció de visitar-lo si finalment la propietat accedeix a cedir-lo, però encara s’estan fent gestions i no hi ha res informen des de la regidoria d’Habitatge.

José Miguel Esteban adverteix que si no es troba una resposta per a la família a curt termini s’intensific­aran les accions de protesta: “Amb la col·laboració de tothom es pot trobar una solució. A Can Batlló, al barri de La Bordeta, s’està construint una promoció que inclou habitatges adaptats. Amb la llei que va aprovar

El Consistori està gestionant la cessió d’un “pis pont” a Sants fins que hi hagi una solució definitiva

el govern de Colau, que obliga a destinar un 30% dels edificis nous a habitatge social, es podria incloure almenys un pis adaptat per a ells”, proposa.

Per tal que això passés, però, s’hauria de tenir el beneplàcit dels promotors privats que participen en aquest projecte.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Macarena Giménez i el seu pare, en Joan, al centre, durant la protesta a l’Oficina de l’Habitatge de Sants
XAVIER CERVERA Macarena Giménez i el seu pare, en Joan, al centre, durant la protesta a l’Oficina de l’Habitatge de Sants

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain