La Vanguardia (Català)

Afavorim la generosita­t

- Pere-A. Fàbregas PERE-A. FÀBREGAS, president de la Coordinado­ra Catalana de Fundacions (CCF)

Hi ha al voltant de 140.000 fundacions que despleguen la seva activitat a Europa amb l’objectiu de fomentar el desenvolup­ament en diferents àrees de la societat, com ara l’educació, el medi ambient, la sanitat o la cultura. L’1 d’octubre va tenir lloc el dia europeu de les Fundacions. Per aquest motiu se celebrava un debat al Parlament Europeu per analitzar com la filantropi­a pot reforçar els valors europeus i com el sector es pot associar amb altres agents a fi de combatre la desigualta­t creixent, crear espais per a la innovació, ajudar a superar les divisions socials i polítiques i connectar amb les persones i les seves necessitat­s reals.

La societat avança, però en alguns aspectes continua ancorada a vells clixés que hauríem d’erradicar, com ara que el fet de donar ha de ser per algun motiu fosc i inconfessa­ble. En aquest sentit, ens hauríem d’assemblar més a les societats anglosaxon­es, en què la filantropi­a és percebuda amb bons ulls. Tornar a la societat una part del que ens ha aportat és una cosa que constituei­x un principi d’actuació modern i solidari.

A Catalunya des del 2003 s’han doblat el nombre de donants particular­s. Hem passat d’una mica més de 300.000 a superar els 650.000, una xifra que representa pràcticame­nt un 20% de la població que paga impostos. Les donacions han estat molt per sobre del creixement econòmic. Durant el període 2003-2016, el PIB català va créixer un 41%, mentre que les donacions més d’un 300%.

Hauríem d’estar satisfets? Com a organitzac­ió representa­tiva del sector fundaciona­l, les dades han de ser analitzade­s amb rigor i evitant l’auto complaença. I no és que no estiguem orgullosos, sinó que la lectura més profunda ens porta a la conclusió que queda molt camí per recórrer. Si és cert que un 20% és un percentatg­e més que considerab­le de la població que dona, conclourem que el 80% restant no ha considerat oportú ferho.

Des que es va crear, la CCF reivindica mesures legals que afavoreixi­n i incentivin el mecenatge. No debades, la reforma fiscal del 2014 va permetre que la donació mitjana es dupliqués, ja que dels primers 150 euros tenien deduccions importants, per bé que, com reconeixen tots els experts, a diferència de les organitzac­ions, les persones no pensen només en termes fiscals, sinó també emocionals, a l’hora de decidir les seves contribuci­ons.

S’hauria d’erradicar el vell clixé que qui dona ho fa per algun motiu fosc o inconfessa­ble

L’evolució de la filantropi­a respon a múltiples raons. Tot i això, les tendències ens indiquen que hi ha un retorn a les causes de proximitat, a allò que veiem cada dia. Les causes neixen d’una necessitat que té la societat, ja siguin científiqu­es, culturals o socials.

Soc conscient que és una reivindica­ció recurrent, però hem de continuar insistint que les condicions fiscals són essencials per al desenvolup­ament de la filantropi­a al nostre país. Àmbits com la salut, la investigac­ió, l’educació o la cultura serien difícils d’imaginar sense la col·laboració que ofereixen les fundacions. Els indicadors ens assenyalen que entrem en un període econòmic incert. Afavorim, doncs, les mesures que permetin un desenvolup­ament més gran de la filantropi­a. La societat ens ho agrairà.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain