La Vanguardia (Català)

La llei d’eutanàsia, com a molt aviat, a mitjans del 2020

Mor Antoni Monguilod, el malalt que demanava una mort digna

- Madrid

Antoni Monguilod, el veí de Malgrat de Mar (Maresme) de 74 anys i malalt de parkinson que havia reclamat el dret a una mort digna, va morir dimecres. Al seu costat, la seva dona, que sempre va entendre, igual que els seus quatre fills, el desig del seu marit de “deixar de patir”. La mateixa petició que van secundar altres malalts terminals, com ara María José Carrasco, Maribel Tellaetxe i Luis de Marcos, tots ells ja morts. Els seus familiars van aconseguir lliurar més d’un milió de signatures fa uns mesos per demanar que es despenalit­zi l’eutanàsia. Tot i això, aquesta norma ha tornat a quedar postergada, com a mínim, fins a mitjans del 2020. I això si és que la majoria parlamentà­ria és semblant a l’actual.

La regulació de l’eutanàsia sembla condemnada a ensopegar amb la inestabili­tat política en què s’ha instal·lat Espanya des de fa anys. Si durant la penúltima legislatur­a (compartida per Mariano Rajoy i Pedro Sánchez, després de la moció de censura) es va debatre en dues ocasions, i va tirar endavant en la segona (la proposició del PSOE), la convocatòr­ia d’eleccions la va malmetre. També la negativa del PP i Ciutadans que es tramités (eren majoria a la Mesa del Congrés).

Les eleccions i la victòria de Sánchez van fer pensar a molts que la despenalit­zació de l’eutanàsia estava a punt d’arribar. La nova composició del Parlament, amb només dos partits manifestam­ent en contra (PP i Vox) i el compromís d’aquesta majoria de tramitar la norma així que es formés govern servien de base als defensors del dret a morir dignament i no prolongar un patiment en el cas de malalties cròniques i terminals.

Amb tot, no hi va haver acord per formar govern i sí noves eleccions (el pròxim 10 de novembre), el resultat de les quals i les possibles coalicions deixen en l’aire la possibilit­at que la norma que despenalit­za l’eutanàsia tiri endavant. Els seus defensors reconeixen que, en el millor dels casos, la llei no seria aprovada fins a mitjan 2020.

Això, en el cas que el resultat electoral sigui semblant al registrat a l’abril. Però tot està en l’aire. El PP ja ha advertit que no pensa legalitzar l’eutanàsia. El seu compromís és assegurar que tothom que ho necessiti rebi cures pal·liatives que l’ajudin a morir bé (actualment només un 50% dels pacients que les necessiten en reben).

El veí de Malgrat, de 74 anys i amb parkinson, havia demanat unes quantes vegades “deixar de patir”

Una cosa en què coincideix­en amb Vox. Ciutadans, amb un paper més ambigu, defensa la línia dels populars i la formació d’ultradreta, per bé que sembla que ara s’obre a despenalit­zar l’eutanàsia, ja que són processos diferents.

La resta dels partits (PSOE, Unides Podem, PNB, ERC i altres formacions minoritàri­es) donen suport a les peticions dels familiars de Carrasco, Tellaetxe o De Marcos.

I els ciutadans, què en pensen? Segons els resultats de l’Estudi europeu de valors 2019, elaborat per la Fundació BBVA, set de cada deu espanyols són molt o totalment partidaris d’autoritzar aquesta pràctica, amb la supervisió i l’ajuda dels metges, per “aquells malalts en fase terminal d’una malaltia incurable i que han expressat clarament la seva voluntat de no continuar vivint”.

 ?? MARTA PÉREZ / EFE ?? Antoni Monguilod, de 74 anys i malalt de parkinson
MARTA PÉREZ / EFE Antoni Monguilod, de 74 anys i malalt de parkinson

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain