La Vanguardia (Català)

Delgado justifica haver escrit al seu homòleg italià sobre Juana Rivas

-

La ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, va assegurar ahir que és “obligatori, habitual i normal” que el seu ministeri demani informació a les autoritats italianes sobre com es trobaven els fills de Juana Rivas, la mare que va ser condemnada a Espanya per sostracció de menors al·legant una suposada situació de maltractam­ent.

“És un procedimen­t obligatori, normal i habitual”, va sentenciar. A l’agost Delgado va sol·licitar informació al seu homòleg italià, Alfonso Bonafede, sobre el cas de Juana Rivas, que aquell mateix mes havia sol·licitat protecció jurídica internacio­nal per als seus dos fills menors per mitjà d’un escrit remès a la Delegació del Govern a Andalusia.

Aquesta petició s’acompanya habitualme­nt d’una carta signada pel titular de Justícia del país, segons ha explicat la ministra en declaracio­ns als periodiste­s. Davant el coneixemen­t que els menors “poden estar en situació de risc”, segons va explicar, el ministeri va posar en marxa l’article 55 del reglament europeu del 2003 en matèria de responsabi­litat parental.

L’objectiu és recollir informació sobre la situació de menors o sobre procedimen­ts pendents que els afectin. La ministra va assenyalar que va actuar “en atenció al principi de protecció de l’interès superior del menor”, que va afirmar que “obliga tots els estats de la Unió Europea”.

La tramesa de la carta de Delgado, avançada ahir pel diari El Mundo, va aixecar una controvèrs­ia considerab­le sobre la qual van opinar diverses associacio­ns de jutges.

L’Associació Judicial Francisco de Vitoria va considerar que la manera d’actuar de Delgado suposa “una falta de respecte a la sobirania italiana i el seu sistema judicial”. “Com vol la ministra que es respectin els tribunals espanyols a la UE?”, es va preguntar en un missatge a Twitter. El Fòrum Judicial Independen­t va criticar la gestió de Delgado perquè entén que supera les funcions pròpies del poder executiu i no respecta la divisió de poders.

L’Associació Profession­al de la Magistratu­ra (APM) també es va mostrar crítica a Twitter amb la mediació ministeria­l: “No ens ho podem creure, perquè resultaria trist i vergonyós i menystindr­ia greument la justícia intentar interferir en el resultat d’un procedimen­t conforme a la llei. La senyora ministra no creuria en la separació de poders”. El portaveu de Jutges i Jutgesses per la Democràcia, Ignacio González Vega, va considerar que en principi no hi ha motius per dubtar de la bona fe de la gestió duta a terme per Delgado a efectes informatiu­s.

La ministra de Justícia diu que va actuar segons el reglament europeu sobre responsabi­litat paternal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain