La Vanguardia (Català)

Els asiàtics guanyen pes com a turistes de compres a Barcelona

El ‘tax free’ es dispara després de l’eliminació de l’import mínim per a la devolució de l’IVA

- ÓSCAR MUÑOZ Barcelona

El perfil del turista de compres cada vegada és més asiàtic. Les últimes dades de les oficines de tax free que el consorci Turisme de Barcelona té al centre de la capital catalana indiquen que sis dels deu visitants extracomun­itaris que gasten més a la ciutat són d’aquest continent, amb els xinesos, que sumen un 18,4% del dispendi, al capdavant de manera destacada. La llista dels que adquireixe­n els productes més cars encara té un accent més oriental, amb vuit posicions del top ten ocupades per turistes d’Àsia i els hongkongue­sos en primer lloc, amb una factura mitjana de 1.024 euros.

Les xifres sobre les devolucion­s de l’IVA sol·licitades per ciutadans de fora de la Unió Europea ajuden a veure algunes tendències del shopping turístic. La base és més àmplia des del juliol del 2018, quan va desaparèix­er l’import mínim per obtenir aquest reintegram­ent a tot Espanya, que fins aleshores era de 90,16 euros per factura. Aquest canvi ha disparat l’activitat a les dues oficines de tax free abans esmentades, situades a la plaça Catalunya i al passatge de la Concepció, a tocar del passeig de Gràcia. Aquest 2019, fins al 31 d’agost, han tramitat 126.678 operacions –xecs segellats pels establimen­ts comercials, que s’han de presentar per al reintegram­ent de l’impost–, un 63,8% més que el mateix període de l’any passat.

L’import del conjunt de les compres presentade­s a les dues oficines de Turisme de Barcelona s’enfila fins als 44,5 milions d’euros, un 23,8% més que el mateix període del 2018. I el reemborsam­ent és de 5,9 milions, un 24,1% més. Com que es pot demanar per a totes les compres, independen­tment de l’import, la despesa mitjana per operació és més baixa que la de fa un any. Fins a l’agost és, de mitjana, de 351,5 euros, un 24,5% més baixa que un any abans, quan es va situar en 465,3 euros.

L’eliminació de l’import mínim beneficia les compres de menys quantia i, especialme­nt, els comerços que venen articles de preu més baix. Un exemple el trobem a les farmàcies del centre de la ciutat, que cada vegada reben més clients xinesos i coreans interessat­s en cosmètics perquè consideren que els farmacèuti­cs els aconsellen més bé que d’altres en aquest tipus de productes. Aquesta mesura “és un altre estímul, una mesura d’impuls per a més comerços de la ciutat”, diu Xavier Marcé, regidor de Turisme i Indústries Creatives i vicepresid­ent de Turisme de Barcelona. Es tracta que els visitants extracomun­itaris, que són els que gasten més, tinguin més diners a la butxaca per consumir. I, en aquest sentit, “tenir oficines de tax free al centre ho facilita”, afegeix el regidor. En aquests punts s’obté una bestreta del reintegram­ent. Altrament, caldria esperar a passar per la duana de l’aeroport, on, en qualsevol cas, s’ha de fer el tràmit final perquè la devolució sigui definitiva.

A part de les dues oficines abans esmentades, hi ha tres punts cèntrics més, tots al passeig de Gràcia, on es reintegra l’IVA anticipada­ment: el Palau Robert (Turisme de

CLIENTS DINÀMICS

Els taiwanesos i els hongkongue­sos són els que creixen més en despesa acumulada

REINTEGRAM­ENT A LA CIUTAT

Les oficines de ‘tax free’ ajuden els turistes a tenir més diners per comprar

Catalunya), la botiga del Barça i el VIP Lounge de Global Blue, aquest últim per a grans compres, bàsicament de clients de joieries.

Els argentins destaquen com els visitants que presenten més compres, amb 26.525 acumulades aquest any, un 67,4% més que el 2018. Els segueixen els israelians, amb 11.082 i una alça d’un 133,5%. Els primers també estan ben situats al rànquing de despesa total, en segona posició després dels xinesos, amb 3,9 milions d’euros, una quantitat, però, un 8,1% més baixa que la de fa un any, reflex de la inestabili­tat econòmica que viu el país. En aquest apartat destaca el creixement d’Egipte, d’un 249,4%, amb 2.928 talons presentats. Els deu primers països augmenten de manera molt clara, conseqüènc­ia, lògicament, que ja no hi ha import mínim.

De totes maneres, els turistes de l’Argentina i d’Israel no són entre els deu que més gasten per operació, cosa que indica que compren, sobretot, articles de cost baix i mitjà. En aquesta última classifica­ció, a part dels hongkongue­sos, destaca el creixement dels qatarians, que han augmentat en un 31,7%, fins a 806 euros per factura de mitjana, els porto-riquenys (+8,9%, 632 euros), els taiwanesos (+6,2%, 638 euros) i els malaisis (+5%, 634 euros).

“Als països asiàtics està creixent molt la renda familiar i l’ascensor social, cosa que comporta més viatges”, explica Luis Llorca, director general a Espanya de l’operador de tax free Global Blue. A més a més, des de fa uns quants anys hi ha més bones connexions aèries, amb vols directes, cosa que anima a venir. I, si es té en compte que un 60% de les compres es fan els dos últims dies de l’estada, no haver de fer escales en el viatge de tornada contribuei­x que aquesta despesa es faci a la capital catalana. Aquesta companyia constata que els nous emissors asiàtics estan ocupant el lloc que fa uns quants anys ocupaven els russos, que van arribar a liderar el shopping extracomun­itari. La crisi amb Ucraïna i la devaluació del ruble van fer caure les seves visites, malgrat que des

Els vols directes contribuei­xen a la creixent arribada de turistes orientals

Poder demanar el retorn de l’IVA en totes les compres afavoreix més comerços

de l’any 2016 s’estan recuperant.

“Barcelona està ben posicionad­a com a ciutat de compres”, a parer de Luis Sans, propietari de la botiga de moda Santa Eulalia i president d’Amics del Passeig de Gràcia, que certifica el fort creixement dels clients asiàtics, i no només xinesos. El punt fort és, continua, que, “a més de la diversitat de la seva oferta comercial, té molts altres atractius, com el clima, el lleure, la cultura o els preus competitiu­s i els hotels i els restaurant­s”.

El client del tax free està en gran manera relacionat amb dos dels tres tipus de visitants que rep Barcelona, explica el regidor Xavier Marcé: el de negocis i congressos i el de creuers. En aquests últims destaquen els nord-americans, entre els quals també creixen les compres. L’altre, el més convencion­al o generalist­a, és el més habitual per a espanyols i europeus. Una anàlisi més detallada per setmanes podria vincular més bé el shopping amb grans esdevenime­nts com el Mobile World Congress: “Ho encarregar­em a l’Observator­i del Turisme”, apunta el regidor. L’Ajuntament defensa que la ciutat evolucioni cap a un nou model més “aspiracion­al”, en paraules d’aquest responsabl­e municipal, “que aposti per la cultura, la tecnologia, la ciència, l’esport...” i que capti nous públics.

 ??  ??
 ?? XAVIER CERVERA ?? Atracció per a Orient. Turistes asiàtiques comprant al passeig de Gràcia
XAVIER CERVERA Atracció per a Orient. Turistes asiàtiques comprant al passeig de Gràcia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain