La Vanguardia (Català)

El govern estudia posar fi a la gratuïtat de l’àrea verda

L’executiu sociocomú sotmetrà dimarts a debat i votació la seva proposta de taxes, que es podrien concretar avui

- RAÚL MONTILLA JESÚS SANCHO Barcelona

El govern sociocomú vol deixar, si no tancada, ben encaminada l’aprovació de les ordenances fiscals per a l’any que ve a la comissió d’Hisenda de dimarts. Serà allà on l’executiu local presentarà i intentarà pactar una sèrie de taxes que ja va abordar de manera preliminar a començamen­ts de setmana amb ERC i JxCat, quan es va comprometr­e a traslladar­les avui de manera més concreta. Entre les diferents iniciative­s hi ha la possibilit­at de posar fi a la gratuïtat de les zones verdes, és a dir, que els residents també paguin, una idea que va avançar el regidor de Presidènci­a, Jordi Martí, dimecres a la nit en una entrevista a Betevé.

“Pensem en un barceloní que té un cotxe i que sempre el té aparcat en àrea verda. Si no té multes, està exonerat de qualsevol pagament, i no paga res”, va apuntar Martí, que va assenyalar que, en contraposi­ció, un altre ciutadà pot tenir el cotxe en un pàrquing i sí que paga. “El servei és diferent, però el que no paga res està utilitzant un tros d’espai públic, d’espai de tots”, va afegir Martí, que també va recordar la proposta anunciada divendres passat que, en el cas de les zones blaves, paguin més els cotxes que contaminen més.

“Abans d’impulsar accions d’aquest tipus hem de tenir totes les dades possibles per poder valorar el balanç del cost social davant el benefici ambiental”, va manifestar el regidor republicà Max Zañartu. “És una proposta que hem d’estudiar, no tenim més detalls”, va apuntar la número dos de JxCat, Elsa Artadi.

A la reunió que els dos grups van mantenir aquesta setmana amb Martí i altres representa­nts de l’executiu local van reclamar precisamen­t això: tenir més dades i accés a tots els detalls dels estudis econòmics que ha desenvolup­at l’Ajuntament respecte de les seves propostes de taxes, però també els futurs pressupost­os per poder prendre una decisió. Tant ERC com JxCat mantenen la mà estesa a l’executiu local. Es parla més del que es diu, però menys del que els agradaria als dos partits independen­tistes. Malgrat que en totes dues formacions impera la intenció de no bloquejar els comptes municipals (el mateix que es demana als comuns al Parlament respecte del pressupost de la Generalita­t). Vol dir que dimarts que ve a la comissió d’Hisenda hi votaran a favor? No, però difícilmen­t hi votaran en contra. JxCat sospesa l’abstenció. ERC, ara mateix, ni tan sols descarta el vot a favor.

ERC i JxCat mantenen la idea de no bloquejar els comptes municipals, però reclamen més dades

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Segons dades municipals, actualment un 70% dels ciutadans no paguen mai l’àrea verda
ÀLEX GARCIA Segons dades municipals, actualment un 70% dels ciutadans no paguen mai l’àrea verda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain