La Vanguardia (Català)

Colau critica Buch per una altra càrrega policial en un desnonamen­t

L’alcaldessa de Barcelona acusa el conseller d’Interior de fer “la feina bruta als fons voltor” per l’actuació dels Mossos

- LUIS BENVENUTY Barcelona

La manera de procedir dels Mossos d’Esquadra davant els desnonamen­ts va engrandir ahir la fractura entre l’Ajuntament i la Generalita­t. L’alcaldessa Ada Colau va dedicar un tuit molt crític al conseller d’Interior, Miquel Buch, per qüestionar l’actuació de la policia de la Generalita­t al Raval.

“A Barcelona ens calen mossos per a moltes tasques –va piular l’alcaldessa–. No entenem per què Miquel Buch prioritza dispositiu­s desproporc­ionats per desnonar famílies vulnerable­s i fer-li la feina bruta als fons voltor. Instem el Govern a impulsar la mediació en casos com aquest: una mare amb dues criatures”. Després la regidora d’Habitatge, Lucia Martín, va dir que aquestes operacions policials responen a directives polítiques. “És inadmissib­le que els grans propietari­s que aconseguei­xen preus rebaixats en la compra d’immobles tinguin facilitats per poder desnonar famílies”. El diputat d’ERC, Gabriel Rufián, també va qüestionar l’actuació dels Mossos. La resposta de Buch va arribar pel mateix canal, i va recordar a Colau que els Mossos “actuaven per ordre judicial” i li va retreure que des dels serveis socials del Consistori no s’hagi donat una solució “abans d’arribar al desnonamen­t”.

Els fets que van desencaden­ar la indignació de l’Ajuntament van tenir lloc davant el número 6 del carrer Sant Bartomeu, i també a la rambla del Raval. L’oposició veïnal no va aconseguir frenar el desnonamen­t. Els estira-i-arronsa, empentes i porres amunt i avall van córrer per les xarxes socials. Fa poques setmanes, l’actuació dels Mossos en un altre desallotja­ment, a Sants, ja va generar tensions entre JxCat i ERC al si del Govern. De tota manera, i malgrat les seves crítiques inicials, finalment els republican­s es van oposar que el conseller Buch comparegué­s per donar explicacio­ns.

Les càrregues del Raval no van ser els únics moments de tensió d’ahir. Les oposicions veïnals van frenar, almenys ara com ara, el desallotja­ment d’un bloc ocupat al carrer Lleida, al Poble Sec, i també el d’una dona de 71 anys al carrer Obradors, al Gòtic.

Grups de defensa del dret a l’habitatge denuncien que el desallotja­ment dels ocupes és una altra manifestac­ió de la gentrifica­ció, que fons de mig món compren finques per expulsar-ne els inquilins, rehabilita­r els pisos i llogar-los per rendes molt més altes. A més a més, a Obradors molts veïns es concentren cada matí per impedir el desallotja­ment de la Manuela. Sobre ella hi ha un procés obert que s’ha de dur a terme entre l’1 i el 15 d’octubre. La comitiva judicial va aparèixer ahir i es va trobar amb mig centenar de persones.

En realitat aquestes escenes es repeteixen un dia sí i l’altre també a tota la ciutat. Abans-d’ahir veïns de Ciutat Meridiana van aturar set desnonamen­ts. A la majoria de barris es formen grups organitzat­s.

També es van viure moments de tensió en el desallotja­ment d’un bloc ocupat al Poble Sec

 ?? QUIQUE GARCIA / EFE ?? Desplegame­nt de la policia de la Generalita­t ahir al Raval en el desallotja­ment d’una dona i dos menors
QUIQUE GARCIA / EFE Desplegame­nt de la policia de la Generalita­t ahir al Raval en el desallotja­ment d’una dona i dos menors

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain