La Vanguardia (Català)

Dieta de quilòmetre zero contra la crisi climàtica

Barcelona i 13 ciutats globals més es compromete­n, a la cimera del C40, a reduir el malbaratam­ent alimentari a la meitat

- DAVID GUERRERO Copenhague­n Enviat especial

Tots els nostres actes quotidians són susceptibl­es de ser convertits en una arma contra la crisi climàtica. És força coneguda la diferència entre desplaçar-se en transport públic o en vehicle privat, però a la cimera de ciutats contra la crisi climàtica C40 està sonant amb força la importànci­a de l’alimentaci­ó. “És un dels actius culturals i econòmics més importants de les comunitats urbanes; hi hem d’incidir com a alcaldes”, va defensar ahir el batlle de Milà, Giuseppe Sala, que atorga una doble victòria a una dieta saludable i sostenible: millora la salut dels ciutadans i del planeta.

És per això que 14 ciutats d’arreu del món, entre les quals hi ha Barcelona, van segellar a Copenhague­n una declaració mitjançant la qual es compromete­n a implementa­r polítiques d’alimentaci­ó sostenible que serveixin per combatre l’emergència climàtica en tot allò que tinguin a l’abast de la mà. Això es tradueix en objectius concrets, com ara reduir el malbaratam­ent alimentari a la meitat en escoles i edificis públics abans del 2030 i projectes que requeriran una concreció més gran quan es traslladin a la realitat de cada ajuntament, com ara el foment del consum d’aliments de base vegetal en detriment de la carn i la promoció del producte de quilòmetre zero entre la ciutadania, adaptant-se a la geografia, cultura i demografia de cada lloc. La regidora de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, considera que l’èxit de l’acord consistirà precisamen­t “a treballar polítiques ambicioses aprofitant l’interès dels barcelonin­s pel producte de proximitat”. Una altra de les intencions rellevants de l’acord és fer del menjar saludable una cosa accessible, que no tingui un preu prohibitiu, i així reduir indicadors com l’obesitat infantil, que a Ciutat Vella és d’un 18% mentre que a Sarrià es queda en un 5%.

El compromís del C40 arriba només un dia després que Barcelona fos elegida com a capital mundial de l’alimentaci­ó sostenible per al 2021, quan acollirà la cimera internacio­nal del pacte de Milà, que, en certa manera, és l’origen d’aquesta declaració més ambiciosa signada ahir a Copenhague­n. A més de la capital catalana i de Milà, també s’hi han adherit la ciutat amfitriona, a més de París, Londres, Los Angeles, Tòquio, Oslo, Estocolm, Toronto, Seül, Guadalajar­a (Mèxic) i Quezon (Filipines). Si a les 14 ciutats signants s’hi afegissin la resta de grans metròpolis globals es podrien salvar fins a 11 milions de vides anuals i reduir en un 60% les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle, segons un estudi elaborat pel grup de ciutats globals organitzad­or de l’esdevenime­nt.

A fi d’aconseguir-ho caldrà la implicació d’empreses privades, agents socials i els estats. Nombrosos alcaldes van lamentar durant tota la jornada d’ahir a la cimera del C40 que cada vegada més són ells els que han de resoldre els problemes més greus de la ciutadania, mentre els executius centrals miren cap a una altra banda. “Nosaltres assumim la nostra responsabi­litat, tot i que els governs no fan res o fins i tot ens bloquegen”, va lamentar l’alcalde de Boston, Marty Walsh. Diversos alcaldes dels Estats Units, afectats per les decisions de Donald Trump, fins i tot han muntat una mena de sucursal nord-americana del grup de ciutats C40, en què hi ha tant demòcrates com republican­s, per fer entendre que la qüestió no va de partits polítics sinó de defensar el medi ambient i els veïns de les ciutats.

El compromís dels alcaldes promou una alimentaci­ó saludable i sostenible per millorar la salut dels ciutadans

 ?? MANÉ ESPINOSA / ARXIU ?? El parc agrari del Baix Llobregat és el rebost de Barcelona
MANÉ ESPINOSA / ARXIU El parc agrari del Baix Llobregat és el rebost de Barcelona
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain